…upload your resume

Vorbim aici despre aplicarea pe sectiunile de cariera ale site-urilor companiilor.  Circula foarte multe gif-uri sau imagini ca aceasta, si pe buna dreptate:

upload_your_resume_meme

Prietenii mei care isi cauta job ma tot intreaba ce e cu companiile acestea care isi fac niste pagini de cariera atat de dificile pentru ca mai degraba pun candidatii pe fuga decat sa ii atraga.  Ati incercat vreodata sa va depuneti candidatura direct pe site-ul unei companii? Procesul se deruleaza cam asa:

  • Trebuie sa iti faci cont pe site-ul lor;
  • Daca scrii ceva gresit in parola, atunci a doua oara cand incerci sa o setezi iti apare o eroare pentru ca “ai mai folosit aceasta adresa de email;
  • Eh, daca treci si de acest hop, de-abia dupa aceea incepe distractia;
  • Ai facut cont. Acum, trebuie sa il activezi si sa te loghezi.
  • Dupa logare, trebuie sa iti creezi profilul de candiat. Ai si optiunea de a incarca direct CV-ul (in cele mai stupide formate din lume, multe nu au insa si optiunea de PDF)
  • Chiar daca incarci CV-ul tot nu scapi de formularul cu detalii personale si experienta de lucru,  pe care practic il completezi cu informatia din CV din nou;
  • Unele companii mai au si niste teste de personalitate incluse in proces, pe care trebuie sa le completezi inainte de a te lasa sa iti depui aplicatia pentru pozitia respectiva.

Ca sa nu zici ca nu ai trecut prin toate probele de foc, ocazional, pe diverse site-uri, dupa ce ai terminat de completat totul si te vezi in sfarsit in fata butonului “Apply”, te trezesti ca nu iti mai apare jobul datorita caruia ai demarat actiunea.

Partea buna (incredibil, dar exista si o parte buna) este ca informatia ramane salvata in contul tau si daca vei vrea sa aplici din nou la o alta pozitie in cadrul aceleiasi companii, nu vei mai fi nevoit sa reiei totul de la zero…yeeei…

Trebuie sa recunosc ca e si acesta un sistem de filtrare al candidatilor, dupa reteta “hai sa vedem – cat de tare iti doresti sa lucrezi la noi?”. Daca esti dispus sa iti pierzi jumatate de zi completand de zor cu minutiozitate  la formularele online, atunci esti un candidat bun pentru companie. Dai dovada de rabdare, perseverenta si multe alte calitati. Pai nu?

Vrei o solutie practica la problema asta? Ok. Fa-ti un fisier word in care sa completezi toate datele pe care ti le-ar putea cere un formular online. Inclusiv experientele din CV si raspunsuri la posibilele intrebari care ti-ar putea fi puse. Cel mai usor sa iti alcatuiesti un astfel de “cheat sheet” e sa te ghidezi dupa cerintele unui site pe care vrei sa aplici. Si apoi poti adauga in cheat sheet campuri noi, in functie de alte companii care iti cer sa iti faci cont. In felul asta poti da copy paste direct fara sa mai pierzi o gramada de timp cu compunerea.