Tanara, vreau cariera!

In afara de titlul cu tendinte de chickflick hollywoodian, care m-a si determinat sa citesc aceasta carte, pot spune ca restul informatiilor oferite de autoare sunt mai mult de umplutura. Exemplele date, de situatii in care se gasesc diverse persoane, sunt atat de trase de par incat nu te identifici sub nicio forma cu ele (cel putin pe mine nu m-au convins). Pare a fi o culegere de articole culese de pe Internet, de genul “cum sa te imbraci la interviu”, “cum sa te comporti ca sa pui mana pe jobul mult dorit”, “cum sa ai o relatie romantica la birou” si asa mai departe. Nimic de substanta, nimic interesant si nimic diferit. Cartea vorbeste despre aceleasi probleme intampinate in gasirea unui job, cu aceleasi fraze – cliseu care sunt folosite in toate cartile de acest tip, fara pic de contributie personala din partea autoarei. Eu imi imaginam o poveste despre viata eroinei principale, ceva in genul lui Bridget Jones, asezonata cu sfaturi de cariera, intr-o maniera ceva mai amuzanta si captivanta. Greseala a fost a mea, am judecat cartea dupa coperta (si dupa titlu).


“Tanara, vreau cariera!” este pur si simplu doar o lectura¬† superficiala; cat despre parerea buna pe care o aveam inainte de a o citi, pot spune ca am picat in plasa marketingului cu capul inainte. Am auzit cuvintele “tanara” si “cariera”, cu care m-am identificat si de acolo am inceput sa imi fac scenarii in minte in legatura cu ele. Pe scurt, nu e decat o “cartulie” (booklet), pe care o citesti razant pe parcursul a cinci statii de metrou.


Cred ca m-a plictisit si pentru ca am depasit de mult momentul in care aveam nevoie de sfaturi despre cum sa ma imbrac la job sau cum sa reactionez cand merg la un interviu. Intr-o oarecare masura poate fi folositoare adolescentilor, celor care viseaza sa aiba candva o cariera si vor niste sfaturi simple dupa care sa se ghideze la inceputul vietii lor profesionale. Pentru o persoana aflata deja in campul muncii de ceva timp, sfaturile sunt redundante iar exemplele date sunt fade si neconvingatoare. Un om cu experienta vrea sa vada ce gandesc altii ca el, cu ce probleme s-au confruntat si cum au facut sa le rezolve. Fapte, nu doar vorbe.

Daca vreti sa cititi ceva cat mergeti cu metroul, atunci gasiti cartea aici.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

aici