Putin despre career map

Dupa provocarea pe care ti-am propus-o saptamana trecuta, aceea de a merge la interviuri, acum m-am gandit sa te pun sa iti creezi o harta a carierei.  Suna cam sec sintagma “harta de cariera” dar slava Domnului avem diverse sinonime. O putem numi “to do list pe termen lung in plan profesional” sau “plan de cariera pentru viitor”.

Chiar ma gandeam de curand la oamenii care isi schimba jobul doar pentru cateva sute de lei in plus, fara sa tina cont daca sunt in continuare pe “drumul” lor sau care sunt atrasi de beneficii pompoase in scris dar nu prea folositoare in practica. Mai sunt si persoane care s-au trezit purtate de circumstante intr-un domeniu anume, iar fara sa isi dea seama sunt obligati sa isi continue cariera tot acolo, pentru ca nu mai stiu sa faca altceva.  Toate aceste exemple fac referire la oameni nu au un traseu clar al carierei lor in minte. Nu vad evolutia catre o anumita pozitie sau nu si-au planificat nimic in ceea ce priveste cresterea lor profesionala. Si e pacat. Poate nu reusesti intotdeauna sa vezi directia, dar daca stai si analizezi in mod constient si raspunzi la cateva intrebari dificile  simple (depinde  pe cine intrebi), iti va fi mai usor sa iti dai seama unde esti si incotro te indrepti.

  • Ce conteaza cu adevarat pentru tine in viata?
  • Ce pui pe primul loc?
  • Care este jobul ala care te motiveaza, care te face sa te dai jos  din pat dimineata?

Odata ce ai raspunsul la aceste intrebari, poti continua cu restul.  Exercitiul asta e foarte bun mai ales pentru cei aflati la inceput de drum profesional, care au asa o idee vaga asupra a ceea ce isi doresc sa faca, dar nu au trasat niciun “drum” si nu prea stiu incotro sa se indrepte.

  1. Odata ce ai identificat domeniul in care vrei sa performezi si stii ce vrei sa te faci cand o sa cresti mare, trebuie sa pui niste termene limita langa obiectivul tau de cariera.  Analizeaza chestia aia cu “unde te vezi peste 5 ani?” [stiu, suna al dracu de cliseistic]. Fa-ti planul pentru 1 -2 ani, daca pe 5 e prea mult.
  2. Fa o lista cu toate abilitatile de care ai avea nevoie in viata pentru a face jobul pe care ti-l doresti
  3. Fa o lista cu workshopuri, cursuri, seminarii, conferinte si alte evenimente la care te-ai putea inscrie si din care ai putea invata sau ai cunoaste oamenii din domeniul in care esti interesat. Chiar daca nu poti controla decizia companiilor de a te angaja pe pozitia pe care tu ti-o doresti, esti totusi responsabil sa ai un CV cat mai bine pus la punct, astfel incat sa le fie cat mai greu sa te refuze.
  4. Mentor. Daca reusesti sa iti gasesti un mentor, in domeniul pe care vrei sa il urmezi, deja jumatate din batalie este castigata. Cel mai bun mod de a invata “meserie” este de la cineva care o practica.
  5. Deschiderea la schimbare. E posibil ca in timp sa realizezi ca jobul ala de vis pe care ti-l doreai nu este de fapt ceea ce vrei sa faci sau nu este asa cum ti-l imaginai tu. Important e sa fii flexibil si deschis la schimbare, sa te duci in alta directie. Desi greu, nu e imposibil.

Ia-ti o foaie si raspunde la toate aceste intrebari si fa-ti un plan de cursa lunga. Atunci cand o sa vezi pasii trasati in fata ta, o sa iti dai seama cat mai ai de “mers” pana ajungi la scopul tau. Scripta manent, verba volant!

A, da! Inca ceva: documenteaza-te cat mai mult despre acest subiect. Cauta materiale despre ce inseamna sa iti faci un plan de cariera si care sunt pasii ceva mai in detaliu, pentru ca aici abia am “zgariat” suprafata.