Operatiunea o carte pe saptamana

Imi place cand vad oameni care citesc. In metrou, in tramvai, la cafenea, la medic in sala de asteptare, pe plaja, la terasa…Sunt foarte curioasa, cateodata ma trezesc aplecandu-ma suspect de mult si contorsionandu-ma ciudat ca sa pot vedea titlurile cartilor. Cafenelele si ceainariile au inceput sa adopte si ele un nou design de interior, in locul obiectelor decorative aducand biblioteci pline cu carti si permitand clientilor sa le lectureze in timp ce savureaza bautura preferata. E un concept foarte interesant, relaxant si extrem de util.

Imi place cand ma aflu intr-o incapere plina de carti, imi plac anticariatele, mai ales ca in ultima vreme au aparut ca ciupercile dupa ploaie. Au un aer misterios cu toate cartile acelea vechi despre care nu te poti abtine sa nu te intrebi cui au apartinut candva si prin mainile cator persoane au trecut, care este povestea lor? Aura asta de mister inca ii mai atrage pe oameni sa cumpere carti hard copy. Nu conteaza totusi cum si pe ce anume, important e ca lumea citeste.

M-am tot laudat cu lista de lecturi pentru 2014 . Mai nou, mi-am propus sa citesc o carte pe saptamana. Am calculat eu asa ca pana la sfarsitul lui 2014 sa ajung la un numar de nici mai mult, nici mai putin de 48 de titluri bifate pe lista de citite. Daca reusesc sa dau gata vreo 30, tot voi fi multumita. No pressure.

Books pinterest

Intre timp mi-am refresh-uit si contul pe Goodreads, de unde ma pot inspira oricand cu titluri noi si am sa incerc si audio books anul asta, macar sa vad daca imi plac sau nu, desi nu ma incanta prea tare ideea de a “asculta” cartile.

Motive pentru a citi o carte pe saptamana (nu ca am avea nevoie, dar e intotdeauna motivational sa citesti beneficiile):

  • Creierul este ca orice alt organ, se mentine in forma in functie de cat de mult este utilizat. Asa ca cititul iti tine creierul “aprins” si te face mai destept/desteapta.
  • Este distractiv, iti dezvolta vocabularul, imaginatia si creativitatea.
  • Reduce stresul. Studiile spun ca doar sase minute de citit sunt suficiente pentru a ne reduce ritmul cardiac si pentru a intra intr-o stare de relaxare si detensionare a musculaturii.
  • Imbunatateste capacitatea de memorare.
  • Creste calitatea somnului. Daca citesti inainte de culcare, vei avea un somn mai odihnitor (comparativ cu somnul pe care il ai daca adormi cu privirea intr-un monitor).
  • Vei avea abilitati mai bune de comunicare scrisa si verbala. Atunci cand intelegi lucrurile, le comunici mai bine celor din jurul tau.
  • A, da, si intotdeauna cartea e mai buna decat filmul. 🙂

Cu alte cuvinte, cititul deschide usi si face viata mai  usoara. Intelegi chestii mult mai repede, te prinzi de anumite lucruri, chiar daca nu le-ai experimentat pe propria piele ci doar ai citit despre ele. Unde mai pui ca te poate ajuta si in cariera, daca citesti carti relevante pentru domeniul tau.

Concluzia: o carte pe saptamana.It’s do – able.