Joburi barbatesti facute de femei

Despre discriminarea la locul de munca am tot auzit si stim de diversele controverse care apar in jocul barbati versus femei.

Conform legii 48/2002 femeile din Romania au dreptul la acelasi tratament de care au parte si barbatii la locul de munca. Insa asa cum ne-am obisnuit, realitatea nu e chiar in conformitate cu legea, motiv pentru care femeile intampina dificultati atunci cand isi cauta un loc de munca, salariile lor sunt mai reduse decat ale barbatilor si cand vine vorba de numirea unei femei intr-o functie de conducere, multi sunt retinuti.

Exista insa si femei care au reusit sa doboare bariera masculinitatii si au patruns in profesii extrem de dure.

Femeia soldat

In armata Romana exista cateva mii de femei, unele chiar si cu grad de colonel. Chiar si in mediul dur de cazarma unde trebuie sa suporte aceleasi tratamente militare exigente ca si barbatii acestea au reusit sa demonstreze ca sunt capabile de orice.

Femei militar

Sursa imagine aici.

S-a dus o lupta acerba cu legislatia pentru ca femeilor sa le fie permisa inrolarea. Existau foarte multe impedimente pentru ca acestea sa fie acceptate in randul soldatilor. In primul rand de natura fizica: femeia are un schelet mai putin dens decat al barbatului si isi frange oasele cu usurinta, asadar in caz de agresiune fizica aceasta poate fi ucisa mult mai usor. Exista tot timpul teama si pericolul de a se infiripa relatii intre femeile soldat si barbati, intervenind astfel distragerea atentiei de la campul de lupta si pericolul ca femeia sa ramana insarcinata. De asemenea un alt impediment consta in faptul ca femeia este mai empatica  si ii vine mai greu sa ucida inamicul decat unui barbat. Pe campul de lupta cararea echipamentului foarte greu, ce ajunge si la 35 kg, in conditii vitrege de temperatura este o conditie pe care femeia o indeplineste cu dificultate. Femeile care aleg o cariera militara inteleg si isi asuma toate riscurile la care se supun (exista si posibilitatea sa fie capturate si abuzate sexual).

Femeia pompier

O meserie cu foarte multe riscuri, practicata aproape in exclusivitate de catre barbati a deschis in ultimii ani usile si femeilor. In Romania, exista in jur de 500 de femei pompier. Este o meserie pe care o fac cu placere si cu satisfactia de a avea ocazia sa salveze vieti. Acestea se pregatesc cot la cot cu colegii lor barbati si nu au parte de tratament preferential. Anul 2007 a fost hotarator in acest sens pentru ca atunci au fost primite pentru prima data si femei in concurs pentru posturile de servant scoase de catre Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta. Pentru ca serviciul militar nu mai era obligatoriu, acesta nu mai constituia o cerinta impusa pentru a deveni pompier, asadar si femeile au putut concura pentru aceasta meserie. Imbracate cu echipamentul pentru interventii, majoritatea cantaresc aproape dublu fata de greutatea lor normala. Pe langa simularile pe care le fac pentru stingerea incendiilor purtand echipamentul, pompierii au si un program de exercitii fizice care include abdomene, flotari, alergari si exercitii cu scara culisabila, scara de fereastra si autoscara. Interventiile pe care acestia le fac nu sunt numai in caz de incendiu ci sunt chemati si pentru descarcerari, salvari de oameni si animale in diverse situatii.

Femeia pilot

Desi nu e o meserie chiar atat de periculoasa precum cea de soldat sau pompier aceasta intra in categoria celor care nu sunt „croite” pentru femei. Compania romaneasca de aviatie are ca angajate opt femei pilot, dintre care patru au sub treizeci de ani. Nu exista inca si o femeie comandant in Romania. Desi au fost tinta multor glume de-a lungul timpului femeile care activeaza in aceasta meserie au reusit sa castige respectul colegilor barbati dar si al pasagerilor prin profesionalism.

A existat intotdeauna temerea ca in aviatie corpul unei femei nu este adaptat pentru a manevra forte gravitationale si ca nu vor putea „trage de mansa” din cauza ca nu au puterea unui barbat.

In august 2009 Simona Maierean a scris o pagina de istorie. La varsta de doar 24 de ani aceasta este prima femeie pilot pe supersonic din Romania si a zburat pe un MIG 21 Lancer atragand admiratia tuturor spectatorilor. Tanara suceveanca, cu gradul de locotentent, si-a dorit dintotdeauna sa urmeze cursurile Academiei Fortelor Terestre in pofida familiei sale care la inceput nu a fost de acord cu decizia sa.

Smaranda Braescu

Prima femeie pilot din Romania a fost Smaranda Braescu (1897 – 1948). O adevarata Amelia Earhart a tarii noastre, aceasta a fost decorata cu ordinul Virtutea Aeronautica – clasa Crucea de Aur, a castigat titlul european la parasutism, a stabilit primul record de traversare a Marii Mediterane in 6 ore si 10 minute pe o distanta de 1100 km intre Roma si Tripoli, a instruit parasutisti militari (la Batalionul 1 de la Baneasa) si a luptat in al doilea Razboi Mondial ca pilot in Escadrila Alba (sanitara) pe frontul de Est apoi pe Frontul de Vest. Din pacate nu foarte multi oameni au auzit de ea si in manualele de istorie nu apare nicio informatie despre aceasta femeie, in schimb au avut grija sa ii acorde Andreei Esca privilegiul de a fi mentionata in cartile pentru clasa a XII-a alaturi de Cristian Tudor Popescu ca fiind „cea mai simpatica prezentatoare – vedeta de stiri” si „durul presei romanesti”.

Sursa imagine aici.

Alte meserii in care femeile au patruns cu dificultate:

Primar – la ultimele alegeri locale, in Romania  au fost alese 114 femei primar, ceea ce inseamna cam 3.5% din totalul de 3184 de posturi de primari.

Populatia de la sate si comune nu are inca incredere in capacitatile de conducere ale unei femei si sunt mult mai reticenti in a vota pentru o „primarita”.

Deputat – din 344 de deputati, numai 38 sunt femei;

Sofer de TIR si de taxi – inca nu s-a efectuat o statistica asupra numarului de femei care au aceasta ocupatie, insa atata timp cat inceplinesc conditiile de angajare, au obtinut categoria de permis necesara (B, C + CE) nu intampina dificultati in a fi soferite.

Arbitru – Exista o singura romanca arbitru FIFA, care arbitreaza meciurile profesioniste din Liga a II a din Romania. Teodora Albon in varsta de 32 de ani este o fosta jucatoare profesionista de fotbal timp de 14 ani in cadrul Nationalei de Fotbal Feminin.