Intrebari de pus la interviu

Sa presupunem esti implicat(a) intr-un proces de recrutare in acest moment, pentru un job pe care ti-l doresti la nebunie. Acum esti in timpul interviului, totul s-a derulat bine mersi, ai trecut prin inelele de foc si ai ajuns fix in punctul in care esti intrebat:

„Ai vreo intrebare pentru mine?”

Teoria si bunul simt iti spun ca ar trebui sa ai, insa instinctul te indeamna sa pleci cat mai repede de acolo, pentru ca vrei sa scapi din situatia neconfortabila. Mintea ta e oricum incordata din cauza concentrarii de a raspunde la intrebari si de a te marketa cat mai frumos cu fundita putinta. De multe ori sunt suficiente cateva emotii sau o privire a recruiterului pe care s-o interpretezi nu-stiu-cum, ca sa suferi un mind freeze.

Respira, pull yourself together si gandeste-te ca nu ai voie sub nicio forma sa lasi sa iti scape printre dinti fraza” Nu, multumesc, cred ca mi-e totul foarte clar.”

Si eu am picat in capcana asta de cateva ori, in ciuda experientei mele de recruiter si de candidat. Pentru a evita sa dam cu stangul in dreptul chiar la final de discutie, am pus cap la cap cateva intrebari destepte, pe care eu le-as folosi daca ar fi sa merg la interviu. Inca ceva: Nu e nicio rusine sa vii cu ele scrise de acasa. Recruiterul nu o sa te desconsidere, ba au contraire, se va gandi ca esti pus la punct in legatura cu jobul si compania, deci primesti puncte in plus!

#1. Tu/Dumneavoastra (depinde de cum v-ati pus de acord sa tratati inca de la inceputul discutiei) cum vezi /vedeti candidatul ideal pentru aceasta pozitie?

#2. Care sunt urmatorii pasi de urmat in procesul de recrutare. (Presupunand ca nu ti-au fost deja spusi)

#3. In cat timp as putea astepta un raspuns/ feedback in legatura cu pozitia?

#4. Care este planul de cariera tipic de urmat pentru o persoana care va ocupa aceasta pozitie, in companie? Cum se poate dezvolta?

#5. Care ar fi cel mai presant proiect de care ar trebui sa ma ocup in primele trei luni, in cazul in care as ocupa aceasta pozitie?

#6. Care sunt cele mai mari provocari cu care s-ar confrunta persoana ce urmeaza sa ocupe aceasta pozitie?

#7. Care ar fi cele mai importante atuuri pe care detinatorul acestui job ar trebui sa le aiba?

#8. Daca ar fi sa incep lucrul imediat, cam cum ar arata lista mea de taskuri?

#9. Cum este cultura organizationala la voi in companie? Sunt anumite reguli nescrise pe care ar trebui sa le stiu dinainte de a incepe lucrul?

#10. Cum va fi masurata performanta in cadrul acestui job? Care sunt cele mai importante criterii pe care le aveti in vedere atunci cand evaluati angajatii?

Daca vreti cu adevarat sa il dati pe spate pe respectiv, atunci Google-uiti putin compania si vedeti ce stiri au mai aparut, ce comunicate de presa au dat, ce noutati au lansat (produse, servicii, etc.) si “gadilati” putin orgoliul angajatorului dar in acelasi timp punandu-va pe voi intr-o lumina favorabila :”Am inteles ca ati facut o serie de schimbari in portofoliul de servicii. Care a fost rezultatul acestora pentru companie?”).

Va trebui sa adaptati aceste intrebari la domeniul din care face parte jobul pentru care sustineti interviul si sa va ganditi daca sunt aplicabile sau nu in situatia voastra. Dar le puteti utiliza ca punct de plecare si de aici cu siguranta va vin si alte idei.

Asadar, brake a leg! (nu in drum spre interviu 🙂 )