“Golurile” din CV-ul tau

Golurile din CV sunt precum elefantul roz din camera.  Daca nu le adresezi devreme se intorc impotriva ta punandu-te in situatii si momente jenante  si dificile. Cauza: multi candidati prefera sa nu justifice in CV perioadele mari de absenta de pe piata muncii, astfel ajungand ca in cadrul interviului sa dea ceva mai multe explicatii dacat ar fi fost cazul.

De exemplu, o doamna care nu a mai avut contact cu piata muncii de patru ani a decis sa isi caute din nou ceva de lucru dar era convinsa ca nu va reusi datorita acestei perioade de „ruptura”. In tot acest timp ea a avut un copil, a stat acasa timp de doi ani sa il ingrijeasca, dupa care s-a dedicat agriculturii pentru inca doi ani. Activitatea nu a mers foarte bine si astfel a decis sa reintre pe piata muncii. Chiar m-am mirat cand mi-am dat seama ca ea credea cu tarie ca viata ei profesionala se terminase acolo, cu cei patru ani in care nu a lucrat. Prima sa grija era ca nu va avea cum sa le explice potentialilor angajatori ceea ce s-a intamplat in acea perioada,  dar si cum sa se eschiveze in privinta acesteia in completarea CV-ului.

Nu e nevoie sa mintim. Fiecare are in viata o traiectorie diferita.

In alte tari eurpene oamenii trec in CV tot felul de activitati interesante si au si perioade in care au facut altceva decat munca. Ba chiar unii isi iau si sabbatical pentru a colinda prin lume. Asta nu inseamna ca dupa ce se intorc nu mai au nicio sansa la piata muncii. Desigur, la noi astfel de „libertati” sunt cateodata vazute cu un ochi critic, pentru ca multi angajatori au ramas poticniti intr-o mentalitate mai veche si se gandesc ca daca omului i s-a pus pata sa isi ia sabbatical si sa plece pur si simplu cu siguranta o sa vrea a o mai faca din nou si daca alege sa plece chiar atunci cand lucreaza pentru el…nu toti angajatorii gandesc in acest fel, slava Domnului.

Pentru femeile care au nascut si au stat in concediu de crestere copil, pot mentiona acest lucru in CV pentru a inlatura confuziile in legatura cu perioada mare de absenta . Pentru persoana din exemplul meu care s-a dedicat doi ani agriculturii, ar putea mentiona in CV ca a incercat o afacere pe cont propriu, in domeniul agriculturii (ceea ce este adevarat, ea cultiva legume si le vindea) care s-a dovedit a nu fi de succes astfel determinand-o sa isi caute din nou un job full time.

Totul sta in nuante si in felul in care faci sa sune explicatia. Daca tu esti de parere ca ai facut ceva condamnabil sau te simti vinovat pentru faptul ca ai o lacuna de „n” ani sau luni in CV sau chiar consideri ca nu meriti sa fii angajat , atunci vei transmite acest sentiment mai departe recruiterilor. Atunci cand oferi explicatii, incearca sa ai o atitudine stapana pe tine si increzatoare, nu sa para ca iti ceri scuze sau ca incerci sa justifici ceva ce ai facut gresit.

Acest tip de activitati sau perioadele mari de absenta ar trebui integrate in CV la fel ca orice alta experienta: mentionate datele exacte intre care a avut loc si o propozitie de explicatii.

Stii ca ai un CV bun atunci cand nu ridica semne de intrebare potentialilor angajatori, pentru ca totul este „narat” asa cum trebuie. De aceea recomand ca dupa ce redactati CV-ul  sa rugati inca o pereche de ochi sa se uite peste el, pentru a vedea daca sunt experiente de lucru sau alte elemente care se cer explicate mai in detaliu sau mai putin.