Fa-ti o analiza SWOT

Analiza SWOT este o metoda folosita de catre consultanti pentru a aduna informatii relevante despre componentele si dinamica unui sistem organizational. Aceasta face parte din analiza cadrului sistemic si reprezinta cea mai simpla modalitate prin care se pot formula strategii si planuri de actiune pentru o companie, prin identificarea a patru factori importanti si a interactiunilor dintre acestia: Strengths – puncte forte; Weaknesses – puncte slabe; Opportunities – oportunitati; Threats – amenintari. Atentie insa, aceasta analiza reprezinta mai degraba un cadru analitic de lucru, nu are o capacitate analitica proprie. Sa zicem ca e la fel ca un audit intern. In ciuda faptului ca se aplica foarte usor, companiile tind sa ii subestimeze valoarea si rezultatele si de aceea o cam ocolesc atunci cand vine vorba de planificare strategica.

Relevant pentru noi este faptul ca aceasta se poate aplica si in cazul planificarii carierei. Poti sa ti-o aplici chiar tu. Ca sa iti poti analiza punctele forte si cele slabe trebuie sa fii sincer fata de tine atunci cand vine vorba de cariera si de planurile tale de viitor referitoare la aceasta. Trebuie sa fii gata sa recunosti si aspectele care te defavorizeaza  si sa ti le asumi.

Asadar, ia o foaie si un pix si apuca-te de treaba. Pentru fiecare dintre cei patru factori ai si o lista de intrebari ajutatoare, ca sa iti poti forma o idee despre directia in care se indreapta aceasta analiza.

Puncte forte– aspecte pozitive

 • La ce anume te pricepi cel mai bine? In ce domeniu esti specializat?
 • De ce ai ales acest domeniu?
 • Ce te motiveaza sa iti faci munca?
 • Care sunt abilitatile cu ajutorul carora ai parte de realizari? (optimism, creativitate, abilitatile foarte dezvoltate de comunicare)

 

Puncte slabe – aspecte sensibile, usor criticabile

 • Care sunt punctele slabe din punct de vedere profesional? Cum iti afecteaza cariera?
 • Ce ai vrea sa schimbi?
 • Ce te limiteaza in atingerea obiectivului? (lipsa studiilor, lipsa experientei, lipsa persuasiunii sau capacitatii de a negocia, absenta calitatilor de lider, etc.)
 • Ce poate fi imbunatatit?

 

Oportunitati – conditii prezente in mediul extern, pe care nu le putem controla, insa pe baza carora putem realiza un plan.

 • Care este functia suprema la care poti ajunge in domeniul tau de activitate?
 • Ce faci pentru a ajunge acolo?
 • Care este tinta ta profesionala specifica?
 • Care sunt pasii de urmat pentru a ajunge acolo unde iti doresti? ( urmarea unor cursuri de specialitate, invatarea anumitor limbi straine, etc)
 • Care sunt persoanele din reteaua ta care te pot ajuta sa te dezvolti? Identifica-le.

 

Amenintari – riscurile care apar in cariera

 • Care sunt schimbarile negative in organizatie sau in organizatiile care activeaza in domeniul tau si cum te afecteaza acestea pe tine?
 • Care sunt „piedicile” de care te lovesti in cariera? (competitia, emotivitatea, lipsa abilitatilor de a gasi un loc de munca, noi regulamente/ legi)

Dupa listarea raspunsurilor in urma analizei vom obtine informatii relevante pentru pozitia ta fata de o problema cu care te confrunti, in cazul de fata planificarea carierei. Ca sa putem genera o strategie din tot acest amalgam de informatii trebuie sa facem o matrice SWOT sau TWOS. Cu alte cuvinte, grupam cei patru factori, dupa cum urmeaza, astfel incat sa putem obtine rezultate:

 

Puncte forte – Oportunitati : urmezi acele oportunitati care se potrivesc cu punctele tale forte;

Puncte forte – Amenintari: identifici modurile in care prin folosirea punctelor forte sa reduci vulnerabilitatea in fata amenintarilor exterioare;

Puncte Slabe – Oportunitati: iti invingi punctele slabe pentru a urma oportunitatile care apar;

Puncte slabe – Amenintari: stabilesti un plan defensiv pentru a preveni ca punctele slabe sa te faca foarte vulnerabil in fata amenintarilor exterioare.

Dupa realizarea tuturor acestor pasi, trebuie sa tii seama de faptul ca planurile de succes si evolutia ta depind preponderent de oportunitatile care iti apar in viata. Dar pentru a ajunge sa iti indeplinesti dorintele si sa profiti de acestea trebuie sa te bazezi pe punctele tale forte cu ajutorul carora iti vei putea transforma slabiciunile in calitati. Amenintarile, pe de alta parte pot fi inlaturate, dar niciodata pierdute din vedere, pentru ca acestea ne ofera o privira in perspectiva a problemei cu care ne confruntam si astfel intelegem imediat ce trebuie remediat.

Pentru ca analiza sa functioneze trebuie sa tinem cont de faptul ca aceasta nu evalueaza abilitatile sau competentele noastre ci actioneaza ca un fel de punte intre aparente si realitate.