Decalogul managerului

De la Dale Carnegie. Acesta spune ca un conducator de succes ar trebui sa retina urmatoarele principii menite sa schimbe atitudinea sau comportamentul celorlalti:

1. Fiti sinceri. Nu promiteti nimic din ceea ce nu puteti oferi. Nu va mai ganditi la propriul profit si concentrati-va asupra binelui celuilalt.

2. Intrebati-va ce vrea intr-adevar cel de langa dumneavoastra.

3. Analizati beneficiile pe care o persoana le-ar obtine urmand sugestiile dumneavoastra.

4. Cand cereti ceva, formulati-va cererea intr-o forma care sa lase clar faptul ca si celalalt va profita negresit.

5. Fiti darnic in incurajari, faceti orice sa para usor, instinntati-l pe celalalt ca aveti incredere in capacitatile si flerul lui innascute si se va stradui zi si noapte ca sa poata sa respecte aceste standarde.

6. Lasati impresia ca orice greseala poate fi indreptata.

7. Asumati-va si declarati direct ca ceilalti oameni au exact acea calitate pe care dumneavoastra vreti sa o posede. Faceti-i sa se ridice la inaltimea asteptarilor si vor face eforturi supraomenesti mai degraba decat sa va vada dezamagiti.

8. Puneti intrebari in loc sa dati ordine directe. Formulandu-l ca pe o intrebare, ordinul devine mai usor de acceptat; stimuleaza adeseori creativitatea interlocutorului. Oamenii accepta mai usor un ordin daca li se lasa si lor o parte din decizia care a cauzat emiterea ordinului.

9. Comentati-va mai intai propriile greseli. E mult mai usor sa auzi greselile pe care le-ai facut daca acuzatorul incepe spunand ca el insusi e departe de a fi perfect. Admitand ca ati gresit, chiar daca nu ati fost corectat, puteti convinge pe cineva sa isi schimbe comportamentul.

10. Fixati-va clar in minte ce doriti sa faca ceilalti.