CV, interviuri si minciuna

Cand lucrezi foarte mult cu oamenii si auzi multe povesti si experiente, cu timpul inveti sa ii depistezi pe cei care iti vand gogosi. Doar daca nu sunt niste experti in a tese minciuni.

De obicei cand ne aflam intr-un interviu suntem afectati de un oarecare grad de stres si toate ticurile noastre nervoase se accentueaza pe acest fond. In momentul in care mai adaugam si o minciuna si ne chinuim pe tot parcursul interviului sa o mentinem (asta, asa cum am mai spus, daca nu suntem specialisti in a ne controla microexpresiile si limbajul corpului) de obicei ne dam de gol, intr-un fel sau altul. Din experienta, pot spune ca multi dintre candidati nu isi dau seama cand sa se opreasca.

Sa ii luam ca exemplu pe cei care au fost propusi ca Ministri ai Educatiei, despre minciunile carora se discuta de cateva zile neintrerupt prin presa, ca au plagiat, ca au dat informatii neadevarate in CV despre experienta lor si ca isi sustin nevinovatia cu tarie.

Corina Dumitru e cea care imi vine in minte in acest moment, care a mintit in CV-ul sau spunand ca a absolvit cursurile prestigioasei Universitati Stanford din California. Cu totii avem tendinta de a „indoi” putin adevarul si de a exagera oarecum cu experienta pe care o avem, insa pana intr-un punct in care spusele pot fi demonstrate cumva. E normal sa amplificam putin skillurile, face parte din strategia de marketing, ca sa ne fie mai usor sa ne vindem, sa fim mai atragatori pentru angajatori. Ea a cam depasit limita bunului simt si s-a bazat pe faptul ca detinand o functie importanta si fiind o persoana publica, nimeni nu o sa ii puna spusele la indoiala. (aaa, da – a scris si gresit numele facultatii in CV „Standford” in loc de „Stanford”)

Ceea ce ma enerveaza pe mine cel mai tare este faptul ca sunt extrem de multe persoane incapabile care ocupa pozitii inalte si pe care nimeni nu s-a obosit sa le verifice vreodata. In aceasta categorie intra si marile companii multinationale, nu doar institutiile statului. Sa li le faca un background check celor care au un grad ridicat de responsabilitate, asa ar fi normal. Din lipsa de timp si resurse multe companii nu fac verificarea candidatilor pe care ii angajeaza. Poate ca ar scuti astfel si mai mult timp si resurse pe care le folosesc pentru a-i inlocui atunci cand „gafe” sau „erori” de acest fel apar la iveala.

Pana si CEO-ul Yahoo a fost demis (sau si-a dat demisia, nu sunt sigura) din cauza ca a mintit in CV, a fost acuzat de frauda.

 

Intr-un interviu iti dai seama de fiecare data cand cineva minte. Fie scenariul sau ideile pe care le expune nu se leaga, iti dai seama ca lipseste ceva din povestire si cand pui intrebari ca sa intelegi mai bine ce vrea sa zica, raspunde evaziv. Schopenhauer spunea ca cel mai bine e ca atunci cand un om minte sa te prefaci ca il crezi, pentru ca atunci el devine indraznet, minte si mai tare si se demasca.

 

Pozele aici.