Cursuri de predat in scoli

S-a scurs ceva mai bine de o luna de cand nu am mai scris pe-aici. S-au intamplat foarte multe in offline in tot acest timp, am trecut prin doua zile negre de vineri iar „normalul” s-a schimbat pentru totdeauna. Din nefericire, tot ce putem face este sa mergem mai departe, sa incercam sa umplem durerea si golul cu lucruri marunte, care ne fac sa zambim. Incercam sa schimbam ceva, clasa politica, sistemul educatiei, sistemul de sanatate, felul in care gandim. Important e sa punem un pas inaintea celuilalt si sa nu uitam niciodata ce s-a intamplat, ce am simtit si de unde am pornit. Schimbarea e posibila, dar geu de infaptuit.

Zilele trecute am avut ocazia sa interactionez cu un grup de tineri care se pregatesc sa absolveasca facultatea si multi dintre ei au recunoscut ca nu se simt pregatiti sa ia viata in piept si chiar nu stiu la ce sa se astepte dupa ce vor parasi bancile scolii. Sentiment oarecum normal pana intr-o anumita masura. Mi-au spus ca in timp ce au invatat skilluri de comuncare, de management al timpului, management al conflictelor in scoala, nu stiu nimic despre viata de zi cu zi si nu se considera capabili sa gestioneze stresul cautarii unui job. De asemenea, nici nu stiu de unde sa inceapa in materie de alcatuit un CV si o scrisoare de intentie. Exact aceleasi angoase prin care am trecut si eu si foarte multi din generatia mea. Pe de-o parte ma gandeam, cum e oare posibil sa nu stiti aceste lucruri desi informatia e vorba aceea, mura-in-gura pe Internet? Imediat am realizat, ca informatia nu vine totusi insotita de o structura. Exista acolo, dar nu ai cum sa o folosesti daca nu stii ce anume sa selectezi din ea si cum sa o pui in aplicare. Aici ar trebui sa intervina scoala.

Iata ce cursuri consider eu ca ar trebui sa fie de nelipsit din scoli:

  1. Cursuri de cariera – care sa ii pregateasca pentru procesul de a aplica la un job (cum sa isi faca un CV, o scrisoare de intentie, cum sa se poarte la un interviu, informatii despre mediul de business, etc.)
  2. Educatie financiara (cum se platesc taxele, cum sa economiseasca, ce sa faca atunci cand vor sa isi cumperi o casa si o masina, ce inseamna sa faci rate la banca, etc…)
  3. Educatie sexuala. Aici nici nu as sti de unde sa incep, pentru ca subiectul e in continuare vazut ca unul tabu, in ciuda faptului ca Romania ocupa un loc fruntas in ceea ce priveste sarcinile in randul minorelor. In timp ce Biserica spune ca “dezaproba orice forma de initiere sau instruire în tehnici si practici care ar putea pune în pericol formarea omului pentru învesnicirea alaturi de Dumnezeu”, statisticile arata ca 3 din 10 persoane nu folosesc nicio metoda de contraceptie, iar cazurile de boli cu transmitere sexuala se inmultesc vertiginos in randul tinerilor sub 14 ani. Am auzit niste zvonuri cum ca reprezentantii Ministerului Sanatatii si cei ai Educatiei iau in calcul introducerea obligatorie a orelor de educatie sexuala in scoli, fara a preciza insa cand vor aparea in programa. Pana atunci, elevii se pot informa online, pe platforme precum Sexul vs Barza.
  4. Cursuri de prim –ajutor. In caz de urgenta mi-as dori enorm sa am langa mine o Prima reactie in ca de pericol, urgente sau diferite scenarii (alergii alimentare, lovituri, accidente stupide, taieturi, etc.) poate insemna diferenta dintre viata si moarte.
  5. Cursuri de nutritie si de gatit de baza. Acestea ar trebui sa faca parte dintr-un ansamblu de cursuri de educatie pentru viata sanatoasa care sa includa si sportul. Astfe, scolile ar trebui sa revizuiasca programa de la orele de sport, adica sa scoata probele de gimnastica si sarit capra sau calul (sa fim seriosi, “Toți suntem genii. Însă dacă judecăm un pește după abilitatea sa de a se urca în copaci, el va trăi toată viața cu impresia că este prost.”Albert Einstein) si sa puna mai mult accentul pe ideea de a face miscare si de a-i ajuta pe elevi sa gaseasca ceva ce le face placere si ii motiveaza.