Cum faci ca sa citesti mai mult

Cele mai bune momente ale cititului se intampla atunci cand dai peste ceva anume – un gand, un simtamant, o perspectiva despre lucruri – care ti se parea speciala si gandita numai de tine. Si iata, gasesti acel lucru scris de altcineva, o persoana pe care nu ai intalnit-o niciodata, cineva care a murit de mult. Si este ca si cum o mana apare de niciunde si o prinde pe a ta.” –  Alan Bennett

Cea mai des intalnita scuza cand vine vorba de citit este aceea cu „nu am timp”. Sunt ferm convinsa ca oricine poate sa isi faca timp pentru asta, daca e dispus sa „munceasca” putin si sa investeasca niste energie in gasirea momentelor propice dintr-o zi in care poate citi linistit cateva pagini.

Pentru inceput, ce ai putea sa faci:

Tine cartea cu tine peste tot – fie ca ai o carte hard copy sau un dispozitiv pe care citesti, ia-l cu tine oriunde ai merge. In drum spre munca, in sala de asteptare de la dentist, la coafor, in vacanta, la munca – u name it. Niciodata nu stii cum se pot schimba planurile de peste zi si te trezesti cu ceva timp liber in care ai sa te poti relaxa citind.

Citeste in fiecare zi. Incearca sa strecori cateva pagini de lectura dimineata la micul dejun, in timpul pauzei de masa sau seara inainte de culcare. Fa un efort, inchide televizorul si citeste. W. Somerset Maugham spune ca: “A-ti asuma obiceiul cititului inseamna sa construiesti pentru tine insuti un refugiu fata de aproape toate nenorocirile vietii.”

Fa-ti o lista de carti pe care ti-ar placea sa le citesti. Daca ai cateva titluri pe care vrei neaparat sa le citesti, ia-ti timpul necesar procurarii acestora. Fie ca mergi sa le cumperi din magazin, fie ca le comanzi online sau le descarci in format electronic, pastreaza-le la indemana.

Tine evidenta a ceea ce ai citit. Din nou, o lista nu strica. Parca te motiveaza si mai tare sa pui mana pe o alta carte cand vezi toate titlurile pe care le-ai parcurs ” adunate” intr-o singura lista.

Book club. Daca te stii mai procrastinator din fire si niciuna dintre strategiile de mai sus nu functioneaza pentru tine, atunci inscrie-te intr-un club de carte. Va trebui sa participi la intalniri si vei fi responsabil sa citesti cartile date, ca sa nu fii singurul din grup care nu a citit-o.

Si nu uita ca “O mare carte trebuie sa iti lase in urma numeroase experiente si o usoara oboseala la sfarsit. Traiesti cateva vieti in timp ce citesti.” – William Styron