Cu viciul la serviciu

Cu totii le avem, fie ca sunt cunoscute, fie ca le tinem secrete. Dependentele din ziua de azi sunt ceva mai deosebite fata de cele cu care ne confruntam acum zece ani. Ritmul in care traim este unul mult mai alert si trebuie sa ne conformam. Pentru a face fata mai usor avem tendinta de a da in diverse patimi, pe care automat le transpunem si in mediul in care lucram.

Totul porneste din dorinta de a reusi, de a avea succes in cariera si in viata personala, iar pentru a face fata tuturor factorilor externi, dar mai ales stresului, gasim diverse metode despre care avem impresia ca ne sunt de ajutor, le folosim excesiv si astfel devenim dependenti.

Asadar, iata ce vicii afecteaza munca oamenilor

Cafeaua

Una nu strica

Potrivit unui studiu realizat de Jurnalul National s-a descoperit ca anul trecut in Romania s-au consumat doua kilograme de cafea pe cap de locuitor, adica 42 100 tone. Desi nu pare ingrijorator, licoarea ce ne trezeste dimineata afecteaza sistemul nervos cauzand dependenta. Astfel, atunci cand oamenii sunt privati de aceasta manifesta o serie de simptome care interfereaza cu munca lor: oboseala, iritare, lipsa de concentrare, dureri de cap, tremur.

Gadgeturile

Tehnologia  a atins un grad de dezvoltare atat de avansat, incat a ajuns sa creeze comportamente compulsive si obsesive. Cel mai adesea acestea sunt relationate de

utlizarea excesiva a telefonului mobil si a internetului. Din ce in ce mai multi angajati petrec foarte mult timp pe site-urile de socializare sau purtand discutii la telefonul mobil personal, atunci cand sunt la locul de munca. In Romania numarul de SMS-uri trimise creste cu peste 40% anual, iar oamenii vor tot timpul sa fie la curent cu ceea ce se intampla, de aceea isi verifica emailul incontinuu. Cei care sufera de acest viciu tehnologic sunt iritati si au tendinta de a se izola in spatele calculatorului. In plus, odata cu aparitia smartphone-urilor si a accesului la Internet aproape pretutindeni, oamenii pot intra pe retelele de socializare oriunde ar fi.

Tigarile

Cam un pachet pe zi

Fumatul este viciul pentru care oamenii s-ar pune in cele mai stupide situatii. Desi in multe companii fumatul a fost interzis, acestia sunt dispusi sa iasa in strada si sa fumeze pe la colturile cladirilor pentru a-si satisface nevoia de nicotina. Se pare ca de cand a fost instaurata legea antifumat, „excursiile” la aer liber ale angajatilor fumatori costa companiile in medie cam 30 de minute de angajat, ceea ce se reflecta in final in performantele lor.

Munca in sine

Pentru multi angajati romani sacrifiacarea timpului petrecut cu familia si prieteni in detrimentul muncii nu este un concept strain. Aceasta se manifesta prin petrecerea a foarte multe ore peste program. In timp, aceasta situatie cauzeaza simptome fizice precum stres, dureri musculare si de cap.

Workaholic

Persoanele care sufera de workaholism nu isi iau aproape niciodata liber sau concediu si au o viata sociala aproape inexistenta. Munca va fi afectata inevitabil, pentru ca in cele din urma oboseala si surmenajul isi vor spune cuvantul.

   Medicamentele

Antidepresive

Antidepresive

Ca orice abuz de substanta, fie ca e alcool sau droguri, consumul iresponsabil de medicamente duce la grave complicatii de sanatate ce debuteaza cu schimbarile de comportament. Acest fenomen este destul de scazut in tara noastra, insa existent din ce in ce mai mult la locul de munca. Pentru a face fata stresului acumulat atat la serviciu cat si acasa, oamenii isi administreaza sedative si alte pastile „minune” despre care cred ca ii vor ajuta sa depaseasca momentele dificile. Acest tip de dependenta functioneaza la fel ca si cel de droguri, pentru ca persoana consumatoare are efectiv impresia ca nu poate sa traiasca fara medicamentele respective, fiind in stare sa faca orice pentru a si le procura, chiar daca asta inseamna sa isi neglijeze familia si locul de munca. Cele mai folosite dintre acestea sunt tranchilizantele, sedativele si amfetaminele care vin in ambalaje cu denumiri precum Xanax, Vicodin, Ritalin, Valium, Dexedrine.

Imaginile procurate de aici.