Cauti un job in 2012? Schimba abordarea

Pe o piata a fortei de munca influentata foarte mult de disponibilizari, falimente si restructurari, candidatii trebuie sa isi reorganizeze strategia prin care isi vor gasi un nou loc de munca.

Pana acum o persoana aflata in cautarea unui alt loc de munca se baza in exclusivitate pe site-urile de joburi, ceea ce in prezent nu mai este suficient. Criza economica a determinat schimbarea mentalitatii companiilor vis a vis de cautarea noilor angajati. Acestia s-au axat mai degraba pe gasirea talentelor decat pe recrutarea in masa.

Iata cateva strategii ajutatoare in gasirea unui loc de munca in acest an:

Foloseste Linkedin-ul mai mult
Completeaza-ti profilul astfel incat sa fie impecabil si nu trata in mod superficial informatiile pe care trebuie sa le furnizezi. Utilizeaza instrumentele pe care site-ul ti le pune la dispozitie. De exemplu, daca detii un blog „sincronizeaza-l” cu profilul de Linkedin pentru ca angajatorul sa afle de existenta acestuia; sau iti poti face publica lista de carti pe care le citesti in prezent sau ai de gand sa o faci in viitor. Incearca sa iti faci o retea de contacte cat mai mare si sa fii activ in grupurile de discutii care au legatura cu domeniul tau de activitate. De asemenea, urmareste anunturile de joburi care se inmultesc in fiecare zi, poate gasesti ceva ce te intereseaza.

Fa networking…offline
Cu siguranta primesti invitatii la diverse evenimenete pe email sau pe Facebook, insa niciodata nu le dai curs. Ce-ar fi sa iti schimbi viziunea si participi la un eveniment care are legatura cu domeniul tau de activitate? Acolo poti cunoaste oameni interesanti, poti lega prietenii si de ce nu, poti afla de joburi vacante sau de miscarile din companiile care iti suscita interesul. Stii cum e, informatia se transmite cel mai bine prin viu grai.

Refa-ti CV-ul
Oricat de bine pus la punct l-ai avea, tot timpul mai e loc de imbunatatire. Reciteste-l si incearca sa gasesti modalitati noi in care sa iti prezinti realizarile (introdu grafice, fa o scrisoare de intentie speciala, imagini, etc). Libertatea de personalizare a acestui intrument tine foarte mult si de domeniul in care activezi. Daca ai un job creativ atunci este imperativ ca CV-ul sa fie unul cat mai original si iesit din tipare.

Invata ceva nou
Inscrie-te la un curs care iti va fi de folos in cariera. Fa un training sau participa la workshopuri. Si aici ai sa intalnesti foarte multi oameni interesanti de la care poti invata. Sunt atatea din care poti alege: cursuri de limbi straine, cursuri de comunicare in afaceri, photoshop, etc.

Aplica numai la anunturile relevante
Multi considera ca e important ca CV-ul sa ajunga la sursa ca poate cel care vizualizeaza aplicatiile „are ceva si pentru mine”, chiar daca nu corespund cerintelor postului. Ei bine, recruiterii au de vizualizat sute de aplicatii, iar daca CV-ul tau nu se potriveste pozitiei pentru care ai aplicat este exclus din start.

Fa-ti un blog
In care poti scrie articole legate de domeniul tau sau pur si simplu sa faci o campanie pentru gasit un loc de munca. Asa a facut Madeline si a reusit.

Multa bafta!