#Cand timpul nu mai are rabdare (Eisenhower! nu Preda)

Din saptamana care a trecut imi amintesc asa: dimineaza zilei de luni, pentru ca am fost artagoasa in mod deosebit, nimic din celelalte zile si putin din seara de vineri. Mi se intampla de fiecare data cand am o lista lunga (cat autostrada) de taskuri presante de rezolvat– nu stiu cand si cum trece timpul.

Se face totusi ca am sustinut o prezentare despre managementul timpului, in care am subliniat fara incetare importanta prioritizarii, planificarii si organizarii. Cu exemple concrete, asa cum imi sta mie bine.

Dwight Eisenhower a realizat o matrice (presupun ca ati auzit de ea, caci e destul de celebra), in care a evidentiat diferenta dintre taskurile urgente si cele importante, astfel incat sa ne descurcam mai usor cu prioritizarea lor. (Despre aceasta a scris si Stephen Covey in cartea sa The 7 Habits of Highly Effective Peopledaca vreti sa aflati ceva mai multe detalii, mai asteptati un pic pana la recenzia dintr-o postare viitoare).

Arata cam asa:

eisenhower-box

Cum putem sa o folosim?

Putem desena/printa matricea pe o foaie de hartie si o completam cu taskurile din lista noastra de zi cu zi, fiecare in cadranul in care se potriveste, in functie de importanta si urgenta.

Iata, cam asa:

1 – Taskuri importante, care sunt urgente.

Acele activitati pentru care lasi totul la o parte si te duci sa le rezolvi.

2 – Taskuri importante, care nu sunt urgente

Taskuri pe care putem sa le planificam si sa le facem mai „tarziu”. Atentie, insa, daca nu sunt rezolvate la timp, tind sa se mute in cadranul 1. Daca uitam un deadline atunci taskul se transforma in important si urgent.

3 – Taskuri neimportante, care sunt urgente

Lucruri marunte care iti distrag mai mult atentia de la obiectivul propus, asa ca cel mai bun mod de a le rezolva ar fi sa le delegam.

4 – Taskuri neimportante, care nu sunt urgente

Acest cadran contine activitati care ne irosesc timpul si pe care ar trebui sa le eliminam definitiv din lista noastra, cum ar fi: utitatul la televizor, cititul revistelor de scandal, telenovele, Facebook & co, etc. Ati prins voi ideea.

De saptamana viitoare am sa o pun si in practica sa vad in ce masura reusesc sa imi prioritizez taskurile dupa reteta presedintelui american. Pe langa faptul ca e simpla – si un copil de clasa a 4 a poate sa o urmareasca –  pare si eficienta.