Cafea

Aceasta bautura miraculasa nu primeste destule laude si admiratie, mi-am zis. Ce as putea sa zic despre cafea? Despre motivatorul meu de a ma da jos din pat in fiecare dimineata? Poate fi descrisa in mii de feluri in acelasi timp: fascinanta, adorata, hulita, aromata, calda, rece, cofeinizata si decofeinizata, arabica, robusta, dulce, amara, tare, slaba, americana, irlandeza, buna pentru metabolism, rea pentru inima, parfumata, indispensabila ..si as putea continua la nesfarsit.
Ideea de a dedica o oda cafelei, se pare ca a avut-o altcineva inaintea mea 🙂 asa ca nu o sa ma indrept in directia aia.

Recent am citit carteaCoffee gives me superpowers. (Mi-e nu-stiu-cum sa zic ca “am citit”, pentru ca e o carte ilustrata despre cafea).  Unele ilustratii (majoritatea de tip inforgrafic) sunt chiar interesante, altele amuzante si tratate asa cum orice bautor – connaisseur de cafea le-ar trata. Incepe asa: “Sip it slowly. This book is highly caffeinated.”

Intr-o maniera ceva mai ghidusa, va propun sa aflati ce spune cafeaua voastra favorita despre stilul vostru de personalitate:

Daca vreti sa aflati ce profesie consuma cea mai multa cafea (In SUA):

*Cica HR -ul si Ingrijitorii de persoane cel mai probabil isi beau cafeaua cu zahar si frisca. Poate din cauza ca ei merg pe principiul ca viata e si-asa destul de amara ca sa mai bei si cafeaua fara indulcitori?

Mergem mai departe cu putina trivia despre cafea:

Si acum, marea dezvaluire: la ce se folosea farfurioara. Cum adica, ce farfurioara? Aia pe care sta ceasca de cafea!

 

Stiu ca  bautul acestei licori minunate nu e chiar ca o ceremonie de servit ceaiul in Japonia, dar totusi capacitatea unei cafele bune de a lega cunostinte, de a aduce oamenii impreuna, de a te face sa te simti mai bine, de a-ti gadila papilele gustative in timp ce savurezi acel mix delicios de arome, trebuie recunoscuta.

Ce asociaza oamenii cu cafeaua?
Eu, de exemplu, ma gandesc la:

  • Aroma aia dis de dimineata
  • Motivatia de a merge/face ceva – poate nu am chef sa merg undeva sau sa fac o actiune anume (a merge la shopping) – daca arunci o cafea in propunere, m-ai convis. Se schimba miza. 🙂
  • “Atata timp cat am cafeaua”- e un tabiet care iti ofera o anumita doza de confort, oriunde ai fi
  • Un moment de liniste – cand iei o pauza si savurezi o cafea pe indelete
  • Ocazia de a cunoaste – in cautarea de noi experiente si gusturi de cafea, descoperi acele cafenele mici, cochete, undeva pe stradutele laturalnice ale oraselor
  • Re-conectare si ideea de a iesi “la o cafea” cu prietenii. Discutiile parca sunt mai savuroase daca au loc in jurul unei cani de cafea. Da, cana, nu ceasca.
  • Poate fi folosita pentru arome la diverse deserturi.
  • Ca tot veni vorba de deserturi, ce merge mai bine cu o ciocolata decat o cafea aburinda?!