10 ani in campul muncii

Se pare ca anul asta a fost  plin de “praguri”. Nici nu am implinit bine 5 ani de blog, cand brusc am realizat ca s-au adunat  vreo 10 ani de cand m-am angajat prima data….

Era o zi friguroasa de iarna cand am mers la interviu. Ninsese daca mai tin eu bine minte si am fost nevoita sa merg pana la Bucharest Business Park in Piata Presei. Interviul a durat cateva ore bune, tin minte ca a fost si un test de „calculator” si un altul de limba engleza. Am plecat de acolo fara nicio speranta, mi s-a parut cam greu si mi-am luat gandul de la obtinerea acelui job. Pentru ca dupa doua saptamani, chiar inainte de Mos Nicolae sa fiu intrebata cand pot sa incep.

Cu entuziasmul meu caracteristic am pornit la un drum foarte greu (abia mai tarziu aveam sa aflu cat de greu) cu doua bifurcatii: jobul si scoala. Mi-am zis ca-i floare la ureche si desigur ca eram convinsa pe atunci ca pot muta si muntii din loc. Am fost intr-adevar in stare sa jonglez cu amandoua, dar nu as mai recomanda neaparat si altora sa o puna in practica (decat daca nu au de ales).

Ce concluzii am tras dupa atatia ani de lucru cu oamenii?

  1. Oamenii vin si trec prin viata, dar de la fiecare avem ce invata si nu trebuie sa te simti vinovat daca nu ai reusit sa pastrezi legatura cu toata lumea dupa ce ai plecat dintr-un loc.
  2. Chiar daca la inceput toti sunt dispusi sa te indume si sa te tina de manuta, va veni acel moment in care va trebui sa te descurci singur cuc. Momentul definitoriu in care va trebui sa iei singur o decizie si sa te bazezi doar pe puterile tale.
  3. Unii oameni sunt mai norocosi decat altii. Intr-adevar trebuie sa recunosc ca si asta ajuta la success, insa nu te baza pe noroc. Determinarea, ambitia si perseverenta ar trebui sa fie mai valorate decat norocul.
  4. Invatarea continua. Nu poti fara. Fii curios, intreaba, investigheaza, afla tot ce e de aflat in legatura cu domeniul in care activezi, pentru ca nimic sa nu te ia prin surprindere.
  5. Oamenii te pot surprinde daca le dai sansa.
  6. Ia notite. E neaparat nevoie sa ai un caiet, o agenda, un post-it sau un laptop si sa iei notite. Asa inveti mai usor, iar daca vei uita vreun pas, te intoci la insemnari si iti va fi mai usor.
  7. Nu te purta niciodata ca si cand esti prea bun/buna pentru a face un task care ti se pare minor. Fii implicat/a si da tot ce poti pentru ca nu stii cine observa si cine te descopera.  Daca trebuie sa cari cafele, atunci fii cea/cel mai tare la treaba asta, fa-o intr-un mod in care nimeni nu o mai face. Think outside the box.
  8. Alege sa faci ceea ce iti place si nu te ghida dupa bani. Stiu ca suna ca un cliseu, insa banul vine la tine daca faci ce simti tu ca ar trebui sa faci. Chestia cu banii e iluzorie, azi ii ai, peste doi ani, nu.
  9. Nu iti calca pe inima si nu face nimic din ceea ce simti ca nu e conform valorilor tale. Nu merita.
  10. Viitorul poate fi planuit, insa din cauza ca e foarte incapatanat, nu o sa se tina de plan. Va aseza lucrurile intotdeauna cum vrea el.