The Circle si Employee Experience

Pentru ca e weekend si probabil aveti de gand sa leneviti la un film, as vrea sa va propun sa vedeti “The Circle” (daca nu ati facut-o deja. E cu Emma Watson si Tom Hanks) care portretizata o lume nu foarte departe de noi, dupa parerea mea.
Criticii au catalogat acest film ca fiind o distopie amuzanta dar nu indeajuns de bine definita incat sa lase o impresie puternica privitorului. Eu una, nu sunt de acord, mie nu mi se pare decat o incursiune in viitorul extrem de apropiat.
Uitandu-ma din perspectiva de om de HR, pot spune ca este un film si despre “experienta de angajat” ( asa-numita “employee experience”). Se vehiculeaza in toate discutiile si articolele de HR cum ca “employee experience” va fi urmatorul hit in materie de procese si ca pe acesta vor pune companiile accent de acum in colo.  Pana acum tendinta s-a transformat asa:

Employee satisfaction ->  Employee engagement ->  Employee experience

La ce se refera acest termen de “employee experience“?
Inc. com il defineste ca fiind “suma tuturor interactiunilor pe care un angajat le are cu angajatorul sau“. Cam tot ce are de a face cu cultura organizationala si structura companiei. Elementele care contribuie la conturarea acestei experiente sunt: mediul fizic din companie (lux si automatizari), tehnologia (a carei folosire se extinde si in viata privata), accentul pe sanatatea angajatului si bunastarea acestuia, accentul pe dezvoltarea, promovarea si succesul angajatului.
Filmul surprinde foarte bine ideea de brand de companie – adica – tu cand te angajezi in compania noastra, nu vei fi doar un simplu individ care lucreaza pentru noi. “Vei fi un “circler“, vei face parte din brand si vei avea parte de experiente demne de unul dintre noi. Aici putem face orice, putem vindeca orice boala. Noua ne pasa de toata lumea de care tie iti pasa.” Cu alte cuvinte, iti punem la dispozitie tot ce iti doresti. Dar ce esti dispus sa dai la schimb?

Chiar daca pare bucatica rupta din George Orwell, ceva imi spune ca a surprins foarte bine directia catre care ne indreptam, in materie de supraveghere la locul de munca, de implicarea angajatilor in companie, de experientele oferite acestora pentru a-i retine precum si de intruziunea tehnologiei in vietile personale. Desigur, totul presarat cu drama specifica hollywoodiana. Te pune pe ganduri.