#3 – Poti sa imi gasesti si mie un job?

Nu. Nu pot. Dar pot sa iti pun la dispozitie niste instrumente si informatii care te vor ajuta in cautari.

Oamenii sunt de parere ca noi, cei care lucram in resurse umane, avem niste abilitati magice, de gasit joburi. Dar nu este asa. Intelegem si stim mai bine ce se intampla in culise, pe piata muncii, insa tot candidatul este cel care va trebui sa munceasca pentru a-si gasi ceva de lucru.

In ceea ce ma priveste, nu mai fac recrutare de vreo 3 ani, insa mai dau sfaturi si analizez CV-uri pentru cititorii acestui blog, pentru familie si prieteni. Dar de aici si pana la gasirea unui loc de munca pentru cineva, e cale lunga si nu acesta e scopul blogului meu.

Ceea ce mi-am propus prin intermediul Tipei de la HR este sa invat oamenii sa pescuiasca, pentru a-si prinde singuri pestele.

Give a man a fish quote

Dupa ce avem CV-ul pus la punct, scrisoarea de intentie pregatita, unde putem gasi joburi?

Bine, in functie de o serie de factori ( industrie, tip de job, experienta de munca, etc) putem cauta in diverse locuri:

Anunturile postate online pe site-uri de specialitate.

LinkedIn. Aceasta retea de socializare pentru mediul profesional este deseori subestimata de candidati sau scoasa din lista de site-uri de ajutor, pentru ca e destul de greu sa iti faci un profil si sa tii pasul cu noutatile introduse cu regularitate. Insa folosita constant, va spun ca merita efortul.

Agentiile de recrutare. Trimiteti-va CV-ul pentru bazele lor de date sau creati-va cont pe site-urile lor de cariere. Majoritatea companiilor mari nu mai posteaza anunturile, merg direct la agentiile de recrutare, asa ca nu strica sa trimiteti CV-ul pentru joburile care nu ajung pe net.

Aplicatiile spontane. Desi presupun destul de multa munca, eu zic ca merita sa incerci si asa. Faci rost de adresele de email ale managerilor de HR din companiile pentru care ti-ar placea sa lucrezi (sa fie totusi potrivite pentru industria in care activezi) si le trimiti o aplicatie spontana. Aici LinkedIn intra din nou in scena, pentru ca te poti folosi de contactele din lista ca sa afli adresele de mail si numele persoanelor –cheie.

Paginile de cariere ale companiilor. Daca cercetezi site-urile marilor companii de care esti interesat(a), vei descoperi negresit si o pagina destinata carierelor, unde iti poti uploada CV –ul sau completa un profil online cu care ulterior poti aplica la joburile postate de ei. Ca de exemplu, Coca – Cola, care au o sectiune de cariere foarte bine pusa la punct. Sau Misys, IBM si multe, multe altele.

Si inca ceva: procesul de cautare de job nu are un deadline. Poate dura o saptamana sau poate dura luni de zile, chiar si un an sau mai mult. Trebuie sa te inarmezi cu rabdare, sa nu renunti si sa nu uiti ca nimeni nu poate gasi un job pentru tine, tot tu esti cel care va trebui sa muncesti sa te „vinzi” si sa te pui in valoare cum stii mai bine.