Easy apply

Cred ca multi sunt de acord cu mine cand spun ca Linkedin a dat lovitura cand a adaugat butonul asta la anunturile de joburi. La capitolul “user friendly” are toate punctele albe din partea mea, ca aplicant.

Din ce in ce mai multe companii isi posteaza anunturile pe Linkedin si daca nu ai un profil esti ca inexistent in piata muncii. In ciuda notorietatii acestei noi trasaturi, inca mai exista companii care utilizeaza optiunea de “Apply” (cea care te redirectioneaza catre site-ul lor sa aplici).

Care ar fi cauzele?

  • Poate sunt obligati sa utilizeze aplicatia de recrutare a companiei. Recruiterul, daca va primi CV-ul candidatului pe mail prin “Easy apply”, probabil ca tot el va fi nevoit cumva sa ii creeze cont candidatului in Taleo sau in tool-ul lor intern de recrutare. Pentru a evita cresterea volumului de munca, il lasa pe aplicant sa isi completeze singur toate informatiile, asa cum era si pana acum.
  • Desi suna usor pueril, este si asta un test in sine. Companiile vor sa treci prin furcile caudine si astfel sa arati ca esti interesat, dornic sa faci parte din organizatia lor. Unii angajatori considera ca daca iti petreci doua-trei sferturi de ceas re-scriindu-ti CV-ul pe platforma lor e ca si cand treci un test al vointei, nervilor, determinarii, seriozitatii si intr-un fel folosesc asta ca metoda de triaj.
  • Fiind atat de usor sa aplici pentru un job cu “Easy apply”, anunturile vor atrage astfel si candidati care nu au nimic in comun cu jobul postat, pe sistemul ca “nu strica sa incerc si aici”, din moment ce nu vor mai avea nicio piedica. Asta va ingreuna putin munca recruiterilor, care vor avea mai mult screening de facut. In cazul “Apply” (on company website) aplicau doar cei cu adevarat interesati si dispusi sa urmeze procesul in intregime, ceea ce insemna si mai putine profile de revizuit.

Din moment ce suntem in secolul vitezei, in era in care avem un app pentru orice mizilic si totul se face instant, de ce sa nu usuram si modul in care se fac aplicatiile pentru joburi? Oamenii au nevoie de gratificare pe moment si majoritatea sunt pe fast forward cinci zile din sapte. Nu m-ar mira daca ar fi si candidati care renunta la ideea de a mai aplica in vechiul mod “on company website” doar pentru ca sunt obositi si poate nu au energia de a trece prin tot procesul sinuos care presupune: crearea unui cont, validarea lui pe mail (nu in toate cazurile), setat o parola (de-aia care iti cere sangele primului nascut) si apoi completat cu rigurozitate campurile din aplicatie, nu fara sa treci prin minim sase pagini de detalii pana sa ajungi sa dai “submit”. E obositor si in multe cazuri daca ai uitat sa completezi un singur camp marcat “obligatoriu”, se reseteaza pagina si trebuie sa o iei de la inceput.  Frustrant e putin spus.

Butonul de “Easy apply” este extrem de eficient si cred ca dureaza in total cinci secunde sa aplici pentru un job, chiar daca alegi sa atasezi si CV-ul, pe langa profil. V-as recomanda sa faceti asta, anume sa atasati si CV-ul in format PDF candidaturii voastre pe LinkedIn.

Cu doua, trei click-uri ai terminat imedat aplicarea, ai scutit timp si nervi si primesti si confirmarea pe email, sa poti tine astfel o evidenta a joburilor la care ai aplicat.

Mult succes!