CV FAQ

c87455111b58de75aac921fc8e5de784

 

 

1. Cat de lung trebuie sa fie CV-ul meu?

Am citit tot felul de ineptii peste tot pe internet: ba ca trebuie sa aiba o pagina – maxim doua, ba ca trebuie sa fie de minim patru pagini, ca altfel nu il citesc recruiterii. Nu, ideea e sa fie atat cat ai tu nevoie (in limita bunului simt, ca nici de 10 pagini nu poti sa il faci). Doar ca trebuie sa fie relevant. Pentru un recruiter conteaza mai mult experienta trecuta acolo si relevanta pentru pozitia la care ai aplicat, decat numarul de pagini. Nimeni (in their right mind) nu se uita la un CV si spune „eh, asta e prea lung/scurt, e respins din start”.Totusi, trebuie tinut cont si de faptul ca managerii angajatori sunt foarte ocupati, asa ca informatia ar trebui compactata cat mai bine pentru a fi citita rapid.  

 


 

 2. Cum ar trebui structurat? Cu ce trebuie sa incep? Cu studiile sau experienta?

Structura clasica a unui CV cuprinde:

 • Date personale
 • Obiectiv – poate sa lipseasca, nu e neaparat obligatoriu
 • Experienta de lucru (lista de joburi si descrierea responsabilitatilor tale)
 • Studii
 • Certificari, traininguri, cursuri
 • Aptitudini si competente
 • Proiecte relevante – de asemenea, doar daca e
 • Hobbi-uri si interese

 

Desigur, pe baza acestui schelet se pot face diferite variatiuni. Exista mai multe tipuri de template de  CV: cel european (greoi, ce-i drept, minutios la completat, motiv pentru care mie nu prea imi place), cel american – nu difera prea mult de cel traditional, cronologic, doar ca anumite elemente sunt inversate (de exemplu studiile sunt trecute inaintea experientei de lucru), cronologic – formatul traditional, in care sunt insirate locurile de munca, studiile in ordine cronologica, incepand cu cele mai recente pana la cele mai indepartate in timp,  cel functional sau bazat pe abilitati (skill – based resume care nu prea se utilizeaza pe la noi, sau cel putin eu nu am intalnit inca); practic acesta consta intr-o insiruire de abilitiati, fiecare detalitata si cu exemple concrete din experienta. Un CV de acest tip, arata cam asa.  Mai sunt si cele de tip infographic sau pentru meserii de nisa, de ex.  graphic designer sau alti creativi, in care de obicei designul primeaza si are ca scop scoaterea in evidenta a creativitatii candidatului.

Nu e obligatoriu sa alcatuiesti un CV intr-un anumit fel ci poti alege varianta care consideri ca te avantajeaza cel mai bine. La noi, cel mai folosit template este cel clasic.

 


 

3. Trebuie neaparat sa imi trec obiectivul in CV?

Nu, daca nu ai unul focusat si bine gandit. Decat sa te apuci sa scrii mai stiu-eu ce clisee care vorbesc mult si frumos dar in esenta nu spun angajatorului ce anume iti doresti si de ce, mai bine scoti aceasta sectiune cu totul din CV, ca nu-i bai.

 


 

4. Ar trebui sa includ si rezultatele de la examene in CV?

Nu. Daca angajatorul este interesat, te va intreba la interviu si te va pune sa aduci foaia matricola la angajare.

 


 

5. In ce format trebuie sa trimit CV-ul?

Mie imi place cel mai mult in format pdf. Mi se pare curat, formatarea apare ceva mai „aerisita”, daca este deschis cu o alta versiune de program nu se strica (asa cum uneori se intampla cu doc-urile word),  nu poate fi modificat de altcineva si se printeaza frumos.

Am vazut cv-uri in Jpeg, gif, rtf, txt. PDF is the best, asta-i parerea mea.

 


 

6. Ce fac daca nu am niciun fel de experienta de lucru? Ce trec in CV?

Intrebarea aceasta de obicei vine din partea juniorilor, celor proaspat absolventi. Aici poti mentiona orice actiuni de: voluntariat, organizat evenimente, participari la workshopuri, diverse proiecte si concursuri scolare, activitati extracuriculare etc.

Atentie insa, ca din ceea ce mentionati sa decurga o serie de abilitati care va pot fi folositoare in cadrul unui job:

 • abilitatea de a lucra in echipa
 • capacitatea de comunicare verbala si scrisa
 • respectarea termenelor limita
 • abilitatea de a redacta si structura un proiect (un plan de afaceri, plan de dezvoltare, etc).
 • utilizarea unei limbi straine ( schimb de experienta, voluntariat in afara, etc)

 


7. Cum scriu in CV daca am avut mai multe joburi la acelasi angajator?

Le treci pe fiecare in parte. Am intalnit cv-uri in care candidatul desi a avut mai multe joburi in cadrul aceleiasi companii, a trecut titlul ultimului job detinut si apoi s-a apucat sa explice cum a promovat de-a lungul anilor, intr-un text interminabil. Cel mai bine defalcam experientele pe ani, fiecare separat, astfel incat si recruiterului sa ii fie mai usor sa analizeze munca ta.

 


 

8.Este obligatoriu sa imi trec hobbiurile si interesele personale in CV?

Nu este obligatoriu sa treci nimic in CV. Nu uita ca practic acesta este o reclama pe care tu ti-o faci. Gandeste-te ca esti un brand si ca trebuie sa iti pui in valoare calitatile. Asadar, analizeaza bine hobbiurile si interesele tale inainte de a decide daca sunt potrivite sau nu pentru a fi trecute in CV. Incearca sa iti dai seama ce concluzii ar putea trage angajatorii despre tine, din hobbiurile pe care le ai. Daca ai hobbi-uri interesante, speciale, unice care ti-ar crea o imagine pozitiva atunci trece-le in CV. In schimb daca pui ca hobby: uitatul la televizor…intelegi tu.

 


 

9. Ce sunt „transferable skills” (competente transferabile)?

Abilitatile transferabile sunt acele abilitati de natura tehnica, generale sau strict legate de un anumit rol, care pot fi utilizate intr-o varietate de joburi sau industrii. Avem:

 • Abilitatea de a lucra cu cifrele
 • Cunoasterea limbilor straine
 • Comunicare
 • Organizare
 • Planificare
 • Management/leadership
 • Multi-tasking
 • Utilizarea diverselor soft-uri
 • Sustinerea prezentarilor

 

Toate acestea sunt abilitati transferabile, pe care le poti trece in CV chiar daca schimbi jobul sau industria in care activezi.

 


 

10.Ce nu ar trebui sa includ in CV?

Hmm, cu ce sa incep?

In primul rand, taie experientele de lucru nerelevante. Adica, daca deja ai mai multe joburi la activ si ai inceput ca vanzator sau ca agent de call-center (acestea fiind primele tale experiente de munca), iar acum aplici pentru o pozitie de manager de HR (exemplul cel mai la indemana de dat), as zice ca nu mai e nevoie sa scrii fiecare flecustet pe care l-ai facut daca nu e relevant.

 1. Poza de profil sau poze (la plural, da !!!). Selfies included. 😉
 2. Religia, etnia, culoarea ochilor sau a parului, greutatea, orientarea sexuala (stiu, stiu, dar credeti-ma ca sunt unii….), stare de sanatate, boli, etc
 3. Starea civila, numarul de copii, CNP-ul , numarul si seria din buletin;
 4. Zodia, culoarea sau mancarea preferata – CV-ul nu e oracol.
 5. Linkuri catre profilele de Facebook sau Twitter;
 6. Referinte – foarte multe persoane se apuca sa puna in CV referinte de la ultimul loc de munca sau de la fiecare loc de munca, lucru ce oboseste enorm cititorul si incarca inutil CV-ul. Daca viitorul angajator vrea referinte, le va cere, credeti-ma!
 7. Adresa de email de la serviciu. Mi se pare lipsit de etica, neglijent si putin riscant sa iti treci in CV adresa de la actualul loc de munca in timp ce iti cauti un altul. Nu se potriveste, nu amestecam serviciul cu viata privata, nu? Hai sa fim profi, ce ziceti? ; tot legat de adresa de email, mai avem si problema denumirilor mai putin acceptate in mediul de lucru, ca sa o spunem elegant, de tipul: puffy4life@….; printzessaKissU@…..; Ggi_Jmekeru’@…, etc. Nume, prenume si atat, e de ajuns.
 8. Citate din marii autori ai literaturii universale. Stiu ca cititul a ajuns rara avis in zilele noastre si ca e lucru de cinste acum sa stii cine e Oscar Wilde si Mark Twain, dar parca CV-ul nu e modul in care as vrea sa aflu asta despre tine, decat daca are legatura cu jobul de Programator la care tocmai ai aplicat.
 9. Notele.  Asa cum am zis, daca angajatorul vrea sa le vada, cere o foaie matricola.

 


 

 11. Ce inseamna screening de CV?

Procesul de citire si selectare a CV-urilor care sunt conforme cu cerintele anumitor pozitii. Nu toate CV-urile sunt adevarate si clar alcatuite, asadar e nevoie ca cineva sa le analizeze, sa le treaca prin mai multe filtre, sa citeasca printre randuri si sa decida care sunt cele mai bune pentru a fi contactate in vederea stabilirii unui interviu. Este o etapa vitala pentru candidat, prin care vrea – nu vrea trebuie sa treaca. De aceea e foarte important ca CV-ul sa arate impecabil pentru ca, asa cum zicea Mark Twain (ca tot am discutat despre el) „ai o singura ocazie sa faci o prima impresie buna” .

 


 

12. De ce anume trebuie sa tin cont atunci cand formatez CV-ul?

 • Consistenta, sa fie placut la privire si bine inchegat, frumos spatiat si impartit in paragrafe;
 • Atentie mare la gramatica, fara greseli de tastare, fara spatii libere si semne ciudate.
 • A nu se folosi culori multe, exces de bold, underline, italic sau ALL CAPS LOCK – sunt enervante si obositoare, tu nu esti la gradinita si CV-ul tau trebuie sa arate profi.

 


 

 13. Unde ar trebui sa trec datele de contact si ce anume ar trebui sa contina?

Undeva la inceput, pe prima pagina, sa fie cat mai usor de gasit, daca nu chiar ca header –  sa sara in ochi. Ar trebui sa contina:

 • Nume, prenume;
 • Adresa (nu in totalitate, e de ajuns orasul si sectorul/judetul);
 • Numar de telefon (daca aplici si in afara granitelor, ai grija sa pui codul tarii)
 • Adresa de email;
 • Eventual si data nasterii;

 


 

 14. Cum trec proiectele personale in CV? In ce sectiune sa le includ?

Poti crea o sectiune speciala pentru acestea. Daca exista un gol in experienta ta de lucru pe care ai vrea sa il explici sau sunt si alte informatii pe care vrei sa le aduci in vedere angajatorului, le poti pune in aceasta sectiune. ( de exemplu: concediu de crestere copil, actiuni de voluntariat, etc.)

 


 

15. Cum trimit CV-ul angajatorilor? Il atasaz in email sau ii dau „paste” in corpul emailului?

Cu siguranta in atasament. E destul de plictisitor si anevoios sa citesti un email kilometric, unde mai pui ca lasi si o impresie destul de urata, cum ca esti grabit si dai dovada de neglijenta. Asadar, fara echivoc, CV-ul se ataseaza emailului, iar in corpul acestuia te poti prezenta in cateva fraze, ce pozitie te intereseaza si cum poti fi contactat. Ca asa e frumos.

 


 

16. Ce cuvinte – cheie ar trebui sa folosesc?

Cel mai bun indiciu pentru cuvintele cheie pe care sa le folosesti in CV sunt anunturile de angajare. Cauta pe net joburi la care te-ar interesa sa aplici si citeste cu atentie cerintele lor, apoi incearca sa iti formulezi experientele din CV astfel incat sa vii in intampinarea anuntului. De asemenea, sunt sigura ca sunt anumite expresii uzuale din industria in care activezi, pe care le folosesti in taskurile tale zilnice si nici nu iti dai seama. Fa un mic brainstorming si asterne-le pe hartie, cred ca o sa gasesti mai multe decat te asteptai.

Totusi evita sa folosesti prea multe cuvinte-cheie pentru ca risti ca CV-ul tau sa devina dubios si sa trezeasca suspiciuni cum ca ar fi copiat de undeva.

 


 

17. Trec salariul actual in CV sau asteptarile salariale?

Sfatul meu este ca salariul sa se discute in cadrul interviului si sa nu fie trecut in CV.

Mai ales daca persoana care isi trece salariul in CV are un job care nu este foarte bine platit, deja porneste la drum cu un dezavantaj, acela de a nu mai lasa loc negocierilor si posibilitatii de a cere mult mai mult decat castiga in prezent.

Cand vorbim de asteptari salariale, trebuie sa cunoastem piata muncii cat mai bine. Este foarte important sa cercetam si sa aflam care sunt salariile pentru pozitiile pe care ni le dorim, pentru a primi exact cat ne dorim astfel incat sa fim multumiti. Daca trecem in CV niste asteptari salariale prea mari, vom fi eliminati din cursa pentru job, pe motiv ca angajatorul nu le va putea satisface. De aceea, discutia despre salariu trebuie sa se desfasoare fata in fata cu angajatorul.

 


 

18. Cat de des trebuie sa imi reactualizez CV- ul?

Este extrem de important ca CV-ul sa fie actualizat regulat. De exemplu, daca ai participat la vreun proiect de curand, trebuie sa iti refaci CV-ul si sa incluzi proiectul acolo ca angajatorul sa vada ca tu tot timpul cauti sa iti dezvolti abilitatile. Sau daca la actualul job ai avut o schimbare in responsabilitati, faci ceva mai mult, ai grija sa nu uiti sa treci asta si in CV.

 


 

19. Ce fac atunci cand am aplicat gresit?

Cred ca stiti momentul ala in care dai send acelui email fatidic, nu mai apuci sa apesi „recall” si realizezi atat de repede ca de fapt ai aplicat la o companie diferita folosind numele alteia, incat iti ard urechile. Este penibil, stiu, dar cred ca toti am trecut prin asta la un moment dat.

In 80% din cazuri, aplicatia este pierduta, esti clasificat de recruiter ca fiind aerian si ca nici macar nu stii la ce aplici. Dar, pentru imaginea ta ai putea sa revii cu un email si sa iti ceri scuze pentru confuzie. Mai bine sa clarifici faptul ca a fost o greseala si ca ai realizat acest lucru, decat sa taci malc si sa lasi recruiterul sa te catalogheze mai stiu-eu-cum.

 


 

20. Este obligatoriu sa treci data nasterii in CV?

La noi in tara se trece varsta/data nasterii in CV, e ca o practica impamantenita desi nu e neaparat obligatorie. Varsta se afla printre criteriile pentru care un candidat nu este selectat pentru un anumit job, insa cum la noi legile impotriva discriminarii nu prea sunt clare, majoritatea nici nu stiu de existenta lor, asadar pana la urma ramane la latitudinea fiecaruia de a o mentiona sau nu in  CV.