Cum trimiti un CV catre angajator

Din pacate un CV nu iti poate aduce un job. In cel mai bun caz, iti faciliteaza un interviu, aducandu-te fata in fata cu angajatorul. Pana la interviu, trebuie sa te preocupi insa de felul in care iti „depui” CV-ul. De cele mai multe ori deschizi mailul, atasezi CV-ul, apesi  „send”, iti faci cruce, scupi in san si te rogi sa „pice ceva”.

In primul rand, trebuie sa iti cunosti audienta. Pentru a-ti creste sansele ca CV-ul tau sa fie vizualizat, poti cauta adresa de email a managerului angajator sau a recruiterului companiei respective. Sa presupunem ca observi un anunt pe Bestjobs de la o companie oarecare, la care aplici prin site. Deja cand vezi numarul total al aplicantilor, iti cam scade entuziasmul si te gandesti daca CV-ul tau va avea sanse reale sa ajunga sa fie vizualizat.

Ar avea, daca l-ai putea trimite in atentia unei persoane din compania respectiva. Cu putina munca de detectiv, cred ca vei gasi persoana fara probleme pe Linkedin sau pe alte retele de socializare. Cauta pe Google.

Odata obtinuta adresa, ce scrii in corpul email-ului?

Multe persoane alcatuiesc niste scrisori de intentie luuuungi, pe care le ataseaza mailului impreuna cu CV-ul. Cel mai bine ar fi ca mailul in sine sa fie scrisoarea de intentie, cat mai scurta, daca nu vrei sa ajungi in folderul de spam.

Cred ca e de ajuns sa formulezi un mesaj simplu, sa te prezinti si sa ii spui persoanei de ce o contactezi. Nu te apuca sa scrii „romane” despre experienta si studiile tale. Daca intr-adevar vrei sa mai adaugi ceva semnificativ mesajului, atunci incearca sa raspunzi la urmatoarele intrebari:

 Care este diferenta pe care o poti face pentru companie?„De ce te-am angaja?”  – asta-i intereseaza pe angajatori.

De asemenea, nu uita ca CV-ul ar trebui atasat intr-un format usor de citit, de downloadat si de printat. Eu recomand varianta PDF, dar sunt si alte optiuni. Dupa bunul plac al fiecaruia.

Odata trimisa aplicatia, e bine sa nu ramai cu gandul la aceasta si sa treci mai departe la urmatoarea. Stiu ca este destul de greu sa nu te gandesti „Oare cand voi primi un raspuns? Oare ma vor contacta saptamana aceasta?”. Conform Forbes, se pare ca la un anunt de job aplica in medie 118 persoane. Dintre acestea, doar 20% au sanse sa fie invitate la un interviu. Adica 3 – 4 persoane. De aceea este indicat si recomandat sa aplici cat mai mult.  Aboneaza-te la site-urile de joburi, apleleaza la grupurile de pe Linkedin si Facebook si urmareste piata muncii zilnic sau daca nu ai cum, atunci saptamanal pentru a fi la curent cu toate anunturile care apar in domeniul tau de interes.

Mult succes!