Cum te pregatesti pentru interviu? – crash course

Iata o serie de sfaturi pentru inceput de saptamana care va pot usura “munca” de a sustine interviuri:

#1 Cerceteaza compania

Uita-te pe site-ul companiei, vezi pagina lor de servicii/produse, afla care este industria/domeniul in care activeaza si incearca sa iti dai seama care le sunt principalii competitori pe piata,  ce numar de angajati au, in ce orase au birouri. De asemenea intra si pe pagina de Facebook a acesteia (daca are), studiaza putin clientii, vezi comentariile postate de acestia. Pe Linkedin poti gasi si companii, asadar poti incerca si aici sa vezi daca au profilul creat si ce informatii folositoare poti extrage.

#2 Cerceteaza persoana cu care tii interviul

Stiai ca recruiterii/ managerii angajatori tind sa angajeze oameni cu care rezoneaza si cu care se aseamana intr-o oarecare masura? Nu e corect, nu e etic (vezi aparitia erorii de halou) insa se mai intampla. E in natura noastra sa ne asociem cu persoane cu care avem lucruri in comun.

De aceea trebuie sa te documentezi foarte bine inainte de a merge la interviu si sa afli cat mai multe informatii despre persoana care te va intervieva, precum si despre cultura companiei respective. Acest lucru te va ajuta oarecum sa capeti o idee despre cum ai putea raspunde intrebarilor (sau cel putin, unora dintre ele) recruiterului.

tumblr_n72swuC2Mx1sdx5eco1_500

De exemplu:  Te afli in cadrul unui interviu pentru postul de Asistent Resurse Umane. Sa presupunem ca managerul de HR care te intervieveaza a terminat ASE-ul – economie – (iar tu stii asta pentru ca ai „trolat” pe profilul sau de Linkedin) si nu are si studii in domeniul resurselor umane. In timpul interviului vine cu intrebarea: „Consideri ca pentru a reusi in domeniul resurselor umane oamenii au neaprat nevoie de studii specifice de resurse umane? „ Daca spui „da” si mai aduci si o argumentare vehementa a studiilor, atunci o sa creada ca in momentul in care vei afla ca nu are studii in domeniu il consideri nepregatit si nepotrivit pentru pozitia pe care o ocupa. Instinctiv, vei raspunde ca nu e neaparata nevoie de studii, mai conteaza si flerul pe care omul il are pentru o anumita meserie.

V-ati prins de idee?  Nu spun ca e o reteta universala si ca functioneaza in toate cazurile. Din pacate, nu toti angajatorii pot fi „cititi” din biografiile de pe Internet, insa e o sansa in plus pe care ti-o oferi.

Asadar,  incearca sa aflii urmatoarele despre cel/cea cu care vei sustine interviul:

 • Varsta
 • Studiile
 • Experienta profesionala (cu siguranta are un profil pe Linkedin)
 • Asociatii profesionale din care face parte (daca e cazul)
 • Grupurile de discutii de pe Linkedin (descoperirea intereselor in functie de grupurile din care face parte)

Daca ai vreo cunostinta care a participat la vreun interviu cu acea persoana ar fi indicat sa o intrebi despre stilul de intervievare, felul in care adreseaza intrebarile, daca e mai degraba o discutie deschisa sau un interogatoriu politienesc.

#3 Cunoaste-te pe tine insuti

In primul rand, trebuie sa stii extrem de bine tot ce ai scris in CV si sa fii capabil sa explici cu lux de amanunte activitatile, realizarile si abilitatile trecute acolo. Nu cred ca am fost vreodata la un interviu de angajare in care sa nu fiu intrebata ceva anume din CV. Si nu cred ca am sustinut vreodata un interviu de angajare fara sa il intreb la randul meu pe candidat acest lucru. De obicei recruiterul alege o fraza si te roaga sa elaborezi pe seama ei, sa o motivezi sau sa vii cu mai multe detalii.

#4 Pregateste-ti raspunsurile de acasa (pentru intrebarile uzuale)

Ca orice conversatie si interviul are anumite parti care se repeta. Daca esti in cautare de job de ceva vreme si ai sustinut mai multe interviuri pentru angajare, atunci ai inceput sa iti cam dai seama care sunt acele intrebari pe care toti le adreseaza sub o forma sau alta.

Fraza de deschidere cel mai des folosita de intervievator : „Spuneti-mi ceva despre dumneavoastra” sau „Haideti sa discutam despre experienta pe care o aveti…”. Ca sa nu stai acolo balbaindu-te si incercand sa iti aduci aminte toate joburile avute si experientele prin care ai trecut, incearca sa pregateti o „copiuta” (pe care sa o studiezi inainte de a intra in interviu) si in care treci aceste raspunsuri. Vei fi ceva mai stapan pe tine pentru ca ai informatia proaspata in minte.

Alte intrebari ceva mai dificile, pentru care te poti pregati in avans, cu raspunsuri inteligente:

 • Ce abilitati consideri ca necesita imbunatatire?
 • Care sunt slabiciunile tale? (intalnita si sub forma „Da-mi exemplu de 3 slabiciuni/ defecte pe care le ai)
 • Cum te-ar descrie seful tau? (fostul sau actualul)
 • De ce vrei sa pleci de la locul de munca actual?
 • Ce stii despre compania noastra? De ce ai vrea sa lucrezi aici?
 • Ce anume te-a determinat sa aplici la aceasta pozitie?
 • Avand in vedere descrierea jobului din anuntul la care ai aplicat, cum te vezi pe pozitia aceasta? Sunt responsabilitati care crezi ca ti-ar putea crea dificultati?
 • Care este cea mai mare realizare pe care ai avut-o in cariera?
 • Care a fost cel mai mare esec pe care l-ai avut in plan profesional?
 • Care sunt asteptarile tale salariale?
 • Care sunt intrebarile pe care ai vrea sa mi le adresezi?

 #5 Detaliile logistice

 • Afla unde are compania sediul si incearca sa iti stablesti un traseu ca sa nu intarzii. Eventual intra pe Google maps si decide care sunt cele mai bune variante pe care le ai de a ajunge pana acolo.
 • Pregateste-ti tinuta, ai grija ca totul sa fie calcat si aranjat si sa porti ceva decent pentru ca prima impresie conteaza.
 • Incearca sa fi dormit cel putin 8 ore in noaptea precedenta interviului, astfel vei fi mai plin(a) de energie si te vei descurca mai bine;
 • Ia-ti ceva mai mult timp, pentru ca e posibil sa fii rugat(a) sa ramai pentru a sustine un test de limba straina, psihologic sau de orice alt fel.
 • Nu uita sa setezi telefonul pe „silent” inainte de a intra in interviu.

Multa bafta!