Cum sa vorbim in public

Daca ar fi sa aleg dintre lecturile light pot spune ca mi-au placut intotdeauna cartile lui Dale Carnegie. Desi am vazut ca in biblioteci si librarii sunt puse pe rafturile de  motivationale si chiar daca au titluri – cliseu, de genul ” Cheia succesului”, “Lasa grijile, incepe sa traiesti”, “Liderul poti fi tu”, etc. pe mine tot m-au atras.

Cartile de acest tip cred ca intra in categoria “lectura de metrou”. Nu necesita o concentrare prea mare a atentiei pentru ca este scrisa astfel incat se citeste foarte usor, dar in acelasi timp este destul de interesanta incat sa nu ma plictisesc in parcurgerea zilnica a celor zece statii de metrou.

Ultima carte a lui Dale Carnegie pe care am citit-o este “Cum sa vorbim in public” (Titlul original fiind: How to Develop Self-Confidence and Influence People by Speaking”). Este gandita ca un manual care ne invata cum sa alcatuim si sa sustinem un discurs. Dupa ce am citit-o am ajuns la concluzia ca sfaturile date se pot aplica si unei postari pe blog, nu numai in sustinerea unui discurs. In ceea ce ma priveste, am reusit sa ma identific oarecum cu ideile exprimate de acesta, chiar daca nu sunt atat de minutioasa in scrierea unei postari, precum spune Dale Carnegie ca ar trebui sa fim atunci cand alcatuim un discurs. Nu incercati sa concepeti un discurs in 30 de minute. Acesta nu poate fi facut ca o friptura. Trebuie sa se coaca. Alegeti-va subiectul de la inceputul saptamanii, ganditi-va la tema respectiva in momentele cele mai putin obisnuite, meditati asupra acesteia, adormiti cu structura sa in gand, visati-o. Discutati subiectul cu prietenii vostri. Transformati-l in subiect de conversatie. Puneti-va toate intrebarile posibile referitoare la acesta. Asterneti pe hartie toate gandurile si exemplele care va trec prin minte si cautati mereu altele.

Este destul de folositoare pentru cei care tin cuvantari in fata unor adunari mari de oameni, pentru trainerii care au nevoie de inspiratie si chiar pentru recruiteri, care pot adapta sfaturile date de Dale Carnegie  in interviuri si mai ales acopera toate aspectele vorbitului in public, incepand de la modul in care sa alcatuiesti un discurs, ce incheiere sa aiba si pana la ce trebuie sa faci cu mainile cand vorbesti, cum sa te imbraci, ce mimica sa ai si cum trebuie sa fie iluminata incaperea, astfel incat discursul sa iti fie pus in valoare.  Si cel mai important: ofera ponturi despre cum sa captivezi publicul.