Cum a fost la Barmaniada 2012

Aseara am infruntat frigul naprasnic si am mers impreuna cu o prietena la Palatul Ghika la Barmaniada. Este al doilea an in care participam (in calitate de spectatoare) la acest eveniment, mai exact la etapa de Barista. Interesul ne-a fost captivat acum doi ani cand am primit o invitatie prin intermediul revistei Tabu  (organizatorul de atunci al evenimentului), asa ca am decis sa ne facem “aparitia” si anul acesta pentru a degusta cafelele delicioase preparate de cei mai buni barista din Romania.

Preferata mea a fost o bautura pe baza de cafea ce continea fructe proaspete de catina, mango si miere de salcam, preparata de Stefan Laurentiu.

La competitie a participat si o reprezentanta a sexului frumos, Andrada Apostolescu, care s-a bucurat de cea mai mare atentie din partea publicului.


Juriul a fost si anul acesta de exceptie, avand doi invitați speciali, personalitati recunoscute in industria bartending-ului european: Nora Smahelova, membru certificat al juriului World Barista Championship si Marian Beke, barman si trainer international de renume. Cei doi invitați au jurizat competitia la nivel inalt, in calitate de membri oficiali ai juriului Barmaniada.

Concurentii au fost provocati sa isi dovedeasca maiestria in prepararea a 4 espresso, 4 capuccino, 4 bauturi pe baza de cafea  si 2 Irish Coffee in maxim 15 minute si sa le serveasca corect. Anul acesta deja stiam in mare care sunt regulile si am privit cu alti ochi competitia, mult mai atenta la detalii si cu si mai multa admiratie fata de participanti.

Desi multi se gandesc ca este extrem de simplu sa prepari o cafea, nu au idee cata cercetare, minutiozitate si rigurozitate sta in spatele acestui proces. Iar juriul tine cont si de cele mai mici detalii, cum ar fi: temperatura la care este preparata, presiunea la care este setat espresorul, echilibrul gustului, cum sunt amplasate echipamentele folosite de barista (rasnita, blenderul, etc), ce stie acesta despre cafeaua pe care a folosit-o, curatenia de pe masa de lucru (asta insemnand ca nu au voie sa le tremure mainile sau sa scape vreo picatura de cafea), dozarea si presarea cafelei, timpul de extractie (care nu trebuie sa depaseasca 3 secunde) si calitatea cremei. Singura indulgenta care li se acorda ar fi cateva boabe de cafea scapate in jurul rasnitei. Daca se intampla sa pice 2 – 3 boabe, atunci nu vor fi depunctati. Cestile ar trebui sa fie incalzite si perfect uscate, inainte de a turna cafeaua sau preparatul din cafea in ele.

Toate aceste detalii sunt de-a dreptul fascinante si mi-au starnit curiozitatea de a afla  mai multe informatii despre lumea cafelei.
Organizatorii au pus la cale si o tombola haioasa si originala.

Dupa completare, acele cartonase au fost puse in trofeu si s-au extras trei nume. Fericitii au castigat pachetele cu bunatati de la Doncafe.

Castigatorul de anul acesta a fost Alex Halchias, care a reusit sa impresioneze juriul prin tehnica minutioasa si o reteta foarte tare de bautura pe baza de cafea. Yum!

Daca m-as duce si la anul? Sigur!

*Daca vreti sa vedeti mai multe poze le gasiti aici.