Contraoferta

Ca in orice proces de recrutare, ajungi la un moment dat  intr-un punct in care aproape ca ai “pus mana” pe un candidat foarte bun, care indeplineste toate criteriile stabilite pentru jobul respectiv. Mai ai doar cateva formalitati de indeplinit pana cand te vei putea bucura de succes si… chiar atunci ti se intampla! Exact in ultimul moment isi face aparitia infama si mult prea detestata contraoferta.

Contraoferta este un fel de nemesis al recruiterului, care incepe sa prevaleze si pe piata muncii de la noi. Fenomenul  s-a evidentiat mai ales in ultimii ani, de cand cu criza si in special in sectoarele de nisa, unde candidatii de top pot fi numarati pe degetele de la o mana.

Contraoferta poate veni din doua directii diferite: de la o alta companie sau de la angajatorul actual al candidatului.  Indiferent de unde apare, pentru recruiter este destul de deranjant sa afle ca trebuie sa mareasca miza chiar cand credea ca a incheiat procesul de cautare. Dar un recruiter bun nu numai ca detecteaza un bluff, insa e capabil sa echilibreze balanta in favoarea sa, luptand cu tendinta naturala a oricarui om de a rezista schimbarii. Asadar, el trebuie sa il convinga pe candidat de oportunitatea care i se ofera, intr-o maniera deschisa si sa ii prezinte jobul ca pe o mutare strategica in cariera – nu ca pe un job oarecare.

Totusi, candidatii ar trebui sa reflecteze putin la urmatoarele aspecte, inainte de a lua decizia sa ramana in compania din care vroiau sa plece, doar pentru ca li s-a oferit o contraoferta:

–  De ce ai vrea sa te „intorci” la un angajator care s-a gandit sa iti ofere mai multi bani doar in momentul in care a simtit ca te pierde? Pana cand nu ai tulburat apele exprimandu-ti dorinta de a demisiona, nu ti-a fost oferita o marire de salariu si nici un feedback asupra muncii tale.

–  De cele mai multe ori contraoferta apare doar din disperarea firmei la care lucrezi de a nu ramane descoperita (mai ales daca esti foarte bun pe ceea ce faci). Gandeste-te totusi ca te vor pastra fix pana cand vor gasi pe cineva cu care sa te inlocuiasca. Odata ce ti-ai exprimat intentia de a pleca, nu mai esti de incredere pentru ei.

–  Chiar daca esti remunerat mai bine, lucrurile nu se vor schimba. Nu te amagi crezand ca daca ti-a crescut salariul, toate aspectele care te-au determinat sa iei decizia de a pleca se vor schimba in bine. O suma mai mare de bani cu siguranta nu va face mai usor de suportat problemele pe care deja le ai. Cu cat prelungesti chinul cu atat va fi mai dificil pentru tine sa vii zilnic la munca.

Poate va intrebati de unde stie un recruiter daca persoana pe care vrea sa o angajeze a primit o contraoferta sau nu. De cele mai multe ori, candidatii spun direct ca au o contraoferta, in speranta ca isi cresc valoarea in ochii viitorilor angajatori. De alte ori iti dai seama din ezitarea lor de a iti spune o data exacta la care pot incepe lucrul sau devin foarte vagi si superficiali sau fastaciti cand ii rogi sa iti raspunda la intrebari simple, legate de plecarea lor din companie, de perioada de preaviz, cum a reactionat seful actual si alte detalii asemanatoare.

Mie imi place sa abordez acest subiect cu cartile pe masa, cat mai sincer si direct, fara ocolisuri si fraze pompoase de dezvoltare organizationala. Cel mai bine pentru ambele parti este sa aiba o discutie despre temerile si indoielile candidatului, dupa ce acesta a primit o oferta formala si este in perioada in care isi cantareste optiunile inainte de a da un raspuns final.