Aplicatie pe mail – Asa NU!

Asa cum am promis revin cu discutia despre aplicatiile trimise pe email.

Primesc zilnic foarte multe emailuri de la voi cei care sunteti in cautare de locuri de munca, aplicand (sau nu) pentru vreo pozitie anume.

In timp ce apreciez interesul de care dati dovada, trebuie sa va atrag atentia asupra unor aspecte ce necesita imbunatatire.

Cum ar fi:

 1. Nu mai scrieti CV-ul direct in corpul emailului. Pe langa faptul ca este o munca destul de obositoare, e inutila. Daca tot il scrii salveaza-l intr-un fisier word si trimite-l ca atasament. Munca va fi mai putina de ambele parti, pentru ca acel CV intr-un final va trebui sa ajunga intr-o baza de date, asa ca nimeni nu sta sa il copieze din corpul unui email (unde apropos, formatarea este aproape absenta si textul apare afisat ca un carnat interminabil de informatii).

 2. Incercati sa va abtineti de la prea multa originalitate. Nu zic ca nu apreciez spiritul inovator, dar prefer sa fie vizibil atunci cand si postul e de asa natura. Daca din punct de vedere al design-ului aveti un CV diferit, mie imi convine, dar incercati sa va abtineti sa il scrieti sub forma de citate si poezii ( la propriu!). Oricat de impresionante sunt talentele voastre scriitoricesti, eu am nevoie de informatii clare (experienta profesionala, responsabilitati, abilitati, competente – scurt si la obiect).

3. Nu e nevoie sa atasati scanuri ale diplomelor, actelor de identitate sau cartilor de munca atunci cand aplicati pentru un job. Acestea sunt documentele cerute doar la angajare, in niciun caz la un interviu preliminar. E de ajuns o simpla mentionare a lor in CV.

4. E de ajuns ca scrisoarea de intentie sa cuprinda atat: INTENTIA. Nu trebuie sa folositi neaparat cuvinte pompoase si formulari din carti pentru a va exprima interesul pentru un loc de munca. E de ajuns sa spuneti de ce va doriti acel job si care sunt abilitatile sau experienta care va recomanda pentru el. Atat. Renuntati la ideea de formular tipizat si keep it short and simple.

 5. Nu atasati poze cu voi in email. Daca nu aveti o poza de tip buletin, in care apareti imbracati adecvat (nu cu umerii goi, in maieu sau de la ocazii speciale – nunti, revelioane si botezuri) atunci mai bine va abtineti sa trimiteti una. Este de prost gust, neprofesionist si s-ar putea sa va scada sansele de angajare.

6. Chiar daca traim intr-o epoca in care comunicarea e vitala si vrem sa impartasim cu toata lumea activitatile noastre, nu prea este indicat sa atasati linkuri catre paginile voastre personale de Facebook si MySpace, in emailul trimis pentru a aplica la un job. Potentialului angajator nu o sa ii pice bine sa vada pozele de la ultima betie la care ati luat parte sau imagini cu voi in costum de baie.

7. Nu folositi antetul actualului angajator in CV-ul cu care aplicati pentru un alt loc de munca. E gresit din punct de vedere etic. Parerea mea.

 8. Adresa de email (am mai spus-o de foarte multe ori), trebuie sa fie compusa din nume si prenume sau initiale, nicidecum sa fie ceva de genul: iubitzik_pisi4u@.. , enrique.adrenaliana- maxima@., jmekeru_din_salajan@.. etc.

Acestea fiind spuse, la cat mai multe oferte de munca sa aveti!