A, B, C, D sau toate variantele de mai sus?!?

Testele. In ultima vreme testele si-au tot facut aparitia in viata mea, intr-o forma sau alta. Fie ca le-am pregatit pentru altii, fie ca le-am sustinut eu sau am discutat cu persoane care le-au dat, au tot continuat sa apara. As putea spune char ca laitmotivul primelor mele saptamani decembriene au fost testele. Nu orice tip de test, ci „mama lor”, Multiple Choice.

Nu stiu voi ce parere aveti despre tipul asta de testare sau cum va descurcati cu ea, dar eu sunt praf si pulbere. Neuronul meu analitic din nascare, nu se poate deda la raspunsuri seci, fara a analiza si intoarce variantele pe toate fetele inainde de a alege una. Cel mai des, sfarsesc prin a alege la sfanta nimereala un raspuns pentru a putea trece mai departe ca sa nu poposesc prea mult pe una dintre variantele de raspuns. Deci da, a fost/e/va fi in continuare un supliciu.

tumblr_mdqqpgNWTf1qbo3a3o1_500

In cercetarile mele de a cauta niste explicatii plauzibile pentru utilizarea acestui tip de test (in companii, scoli, diverse institutii), am gasit un articol interesant, unde sunt evidentiate mai multe motive pentru care Multiple Choice Tests Suck si cuprinde toate punctele de vedere cu care sunt complet de acord. Rezumate, ar fi:

 • Sunt superficiale
 • Nu ai sansa sa oferi explicatii de ce ai ales raspunsul respectiv
 • Scot ideile din context si fac ca invatatul sa fie o chestie mecanica
 • Nu te poti baza pe ele. Nu poti deduce daca un elev are nevoie de ajutor cu anumite concepte. Multi dintre ei pot ghici respunsurile.
 • Nu iti permit sa fii creativ
 • Omoara orice placere/ dorinta de a invata si de a afla mai multe detalii despre un anumit subiect.
 • Este foarte usor sa copiezi
 • Google a inlocuit testele de tip „multiple choice” pentru ca, spun ei, este important sa vedem daca elevii pot gasi indormatiile de care au nevoie, daca sunt capabili sa puna intrebari profunde, sa gaseasca diverse surse si sa le conteste. Multiple choice nu permite aceste lucruri.

Din pacate, toti trebuie sa dam un astfel de test la un moment dat in viata, fie ca ne place sau nu, asa ca m-am interesat si de niste tips-uri care ne pot ajuta sa ne pregatim putin inainte (sau cel putin ne creeaza confortul psihic de a fi incercat):

 • Treci cel putin o data prin materia pentru test. (desigur, daca stii din ce urmeaza sa dai testul. Daca nu, good luck!)
 • Citeste cu atentie intrebarea. De cele mai multe ori, oamenii se intimideaza la numarul mare de intrebari si isi propun sa treaca cat mai repede prin ele, pentru a putea raspunde la toate.
 • Daca nu stii raspunsul corect, incearca sa il gasesti prin eliminarea raspunsurilor gresite. ( sfat cam tras de par, dar daca alta solutie mai buna nu ai, atunci nici nu pierzi nimic daca incerci).
 • Incearca sa inveti raspunzand la intrebari de acest tip. Cu siguranta gasesti tone de multiple questions pe care poti exersa. Sau poti ruga pe cineva sa te ajute si sa te quiz-uiasca.
 • Pe cat posibil concentreaza-te  sa intelegi informatia si nu sa o memorezi ca un papagal, desi testele de acest gen incurajeaza invatarea pe de rost (singurul scop fiind acela sa iei testul, pentru ca in niciun caz nu ramai cu ceva din informatiile ingurgitate cu forta).
 • Nu pierde timpul cu intrebarile al caror raspuns nu il stii. Asuma-ti greselile sau nestiinta si treci mai departe.
 • Raspunde intai la intrebarile usoare, apoi poti folosi timpul ramas sa te gandesti la cele mai dificile. Asa poate mai ai o sansa sa obtii un punctaj de trecere.

Cel mai mult urasc sentimentul pe care il ai dupa ce ai dat testul, nu stii la ce ai raspuns corect si la ce ai gresit, stai in cumpana si te simti ca si cand ai juca la loto. Mie imi place sa investighez, sa analizez si sa argumentez, iar testele acestea iti oprima orice actiune de acest tip. Nu mai spun de ideea ca viitorul tau, notele tale sau orice alte teluri pe care ti le-ai propus si care presupun sa dai un test de-asta, depind de felul in care bifezi niste bule cu raspunsuri.

tumblr_luect6Nsb31qgh7wzE un sistem nasol si noi suntem obligati sa il urmam. Sfatul meu  e sa il contestati ori de cate ori aveti ocazia.